19.04.2021

Rodil se je projekt Posvoji psa, kjer so objavljeni vsi psi, ki trenutno pri nas iščejo dom!

Nedavno je luč sveta zagledal čisto nov spletni portal Posvojipsa.si, ki je namenjen izključno iskanju posvojiteljev za pse, ki dom iščejo v slovenskih zavetiščih. Na idejo je že lani prišel Anže Svoljšak, lastnik čokoladne labradorke Jinx: "Jinx sicer ni posvojenka, si je pa izborila ravno tako ogromen prostor v srcu in na kavču. Že od nekdaj sem velik ljubitelj živali, poklicno pa že kar nekaj časa spletni razvijalec - kar je pri rojstvu portala prišlo še kako prav," nam pove Anže. Portal je sicer neprofitabilen in je bil ustvarjen izključno iz dobrega namena ter dobre volje pomagati. Vanj je do sedaj vložil že veliko prostega časa, vse v želji ustvariti eno mesto, ki bi potencialnim novim pasjim skrbnikom omogočilo enostavnejše iskanje novega družinskega člana.


Anže Svoljšak in psička Jinx

"Med znanci in sodelavci se pogosto pojavljajo vprašanja, če kdo pozna koga, ki bi oddal psička ali psičko. Veliko jih ne ve, kje začeti z iskanjem, podobna vprašanja pa se pogosto pojavijo tudi na socialnih omrežjih, kjer ljudje na žalost ne naletijo vedno na prijazne odgovore - se jih pa pogosto usmeri ravno na spletne strani zavetišč. Da bi iskanje potencialnih novih družinskih članov vsaj malce olajšal, in prihranil nekaj brskanja po različnih straneh, se je tako porodila ideja o zbirniku psov, ki so trenutno nastanjeni v zavetiščih po vsej Sloveniji," svoj projekt predstavi Svoljšak. Spletna stran Posvojipsa.si ponuja dobro uporabniško izkušnjo, saj na enem mestu združuje prav vse pse, ki so v določenem trenutku pripravljeni na posvojitev in sprejem v pravi dom.

Po kar nekaj vloženega prostega časa in dobre volje so se prvi zametki portala pojavili v sredini maja lani, prva delujoča verzija pa je bila pripravljena v začetku junija. "Za uspešnost samega portala je bilo ključno, da bodo podatki vedno aktualni in da se bodo posodabljali samodejno - brez ročnega vnašanja. Eden izmed fokusov je bil tudi, da za objave na portalu ne bo potrebnega dodanega dela ali prilagajanja s strani zavetišč, ki že tako opravljajo najbolj pomembno delo. To je bil precejšen izziv, saj so spletne strani zavetišč med seboj zelo različne in so bile potrebne prilagoditve za prav vsako od njih. Prav tako na vseh straneh ne najdemo čisto vseh podatkov, ki jih na portalu sicer objavljamo, zato so podatki pri nekaterih psih na žalost pomanjkljivi," pravi Anže, ki je v svoj projekt vključil tudi zavetišča sama. Že ob zagonu portala je kontaktiral njihove predstavnike, ti pa so idejo za sodelovanje sprejeli. To je Anžetu dalo še dodatnega zagona pri nadaljevanju svojega poslanstva. Na strani Posvojipsa.si lahko trenutno najdete živali, ki na nov dom čakajo v 11 slovenskih zavetiščih.

Anže dobre odzive beleži tudi na socialnih omrežjih. "Z veseljem lahko rečem, da je portal uspešno zaživel in sedaj vztrajno raste. Vedno se tudi rad prepričam, da je vsaj kakšen ljubljenček našel ljubeč dom tudi s pomočjo portala - potem vem, da je bil ves vloženi čas in trud bogato poplačan."Kakšni so cilji za prihodnost? "Želja je, da bi dodal še dodatne izobraževalne vsebine o posvojitvi, kakor tudi splošne vsebine ter še naprej osveščati javnost o možnostih posvojitve," dodaja sogovornik, ki želi portal obogatiti tudi z zgodbami uspešnih posvojitev. "Portal bo zagotovo živel, in se nadgrajeval še naprej - z veseljem prisluhnem kakršnikoli povratni informaciji, kritiki, ali predlogom, kako ga nadgraditi in izboljšati. Prepričan sem, da skupaj, tako z drugimi portali kot je Pes moj prijatelj, ter vsemi bralci, lahko dosežemo še veliko več, in najdemo novo družino in ljubeč dom ogromno pasjim ljubljenčkom!"
Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.