04.07.2021

S posvojitvijo starejšega psa polepšamo življenje njemu in sebi

Ob odločitvi, da bomo posvojili psa, se velikokrat zastavlja tudi vprašanje, kako starega. Psi štejejo za starejše, ko dopolnijo starost sedmih let, je pa to različno tudi glede na velikost pasme. Manjše pasme se počasneje starajo in živijo dlje in zato tudi nekoliko kasneje, kot njihovi večji vrstniki, sodijo v kategorijo starejših.

 

Zavetišča so polna psov vseh velikosti in starosti. Tudi starejših psov, ki prav tako komaj čakajo na topel in ljubeč dom, ki jim bo polepšal zrela oziroma stara leta. Mladički vseh vrst so seveda prisrčni, igrivi, crkljivi. Pa vendar vemo, da majhne kepice ne bodo ostale vedno majhne, potrebno jih bo vzgojiti, naučiti čistoče, potrebovali bodo precej gibanja in tudi njihov karakter še ni čisto izoblikovan.

 

Vsem tem pomislekom se izognemo, če se odličimo posvojiti starejšega psa. Take posvojitve imajo veliko prednosti. Starejši psi so večinoma navajeni čistoče, poznajo (vsaj osnovne) ukaze in potrebujejo znatno manj gibanja, kot njihovi mlajši, še zelo razigrani vrstniki. Seveda lahko tudi starejše pse učimo novih trikov, saj so prav tako pametni, kot mlajši psi. Sicer pa vam vse to prihrani čas in energijo, ki pa jo lahko seveda porabite tudi za crkljanje z vašim starejšim pasjim ljubljenčkom.

 

Starejši posvojenčki velikokrat popolnoma ustrezajo posvojiteljevim pričakovanjem, saj velja, da to, kar vidiš, tudi dobiš. Razlog leži prav v dejstvu, da pri starejših psih večinokrat ni presenečenj. Tako glede velikosti, saj nič več ne bodo zrasli, kar se velikokrat pojavi kot presenečenje pri mlajših psih, ki še rastejo. Prav tako imajo starejši psi popolnoma izoblikovano osebnost in tudi raven energije je vidna že takoj. Ob posvojitvi starejšega psa se tako ne zastavljajo vprašanja, kakšen bo, ko bo zrasel. Zaradi vsega tega je tudi za tiste, ki so se prvič odločili za posvojitev psa, izbira starejšega psa velikokrat pravšnja izbira.

 

Sicer večinoma velja, da so starejši psi manj energični in potrebujejo manj gibanja, kot mlajši, pa vendar to ne pomeni, da vas ne bi mogli spremljati na vaših sprehodih. Ob tem, da starejši psi že znajo hoditi ob povodcu in se znajo na sprehodih vesti, kar je treba mlajše pse velikokrat šele naučiti. Je pa pri starejših psih kljub vsemu potrebno nekoliko bolj kot pri mlajših paziti, da ne pretiravamo z dolgimi sprehodi oziroma se pri tem oziramo na sposobnosti psa. Nekateri starejši psi so kljub starosti še precej aktivni. Prav tako starejši psi tudi težje prenašajo temperaturne ekstreme, njihova hiša oziroma ležišče naj bo zaščiteno pred mrazom, prepihom in vročino.

 


Prav tako nikakor ne drži predsodek glede starejših psov, ki so na voljo za posvojitev, da naj bi bili problematični in naj bi imeli vedenjske težave. Starejši psi ponavadi izgubijo svoj dom zaradi njihovih lastnikov; ki so bodisi umrli, ali pa več ne morejo ali celo ne želijo skrbeti zanje.

 

Potrebno pa se je zavedati tudi nekaterih specifik, ki so značilne prav za starejše pse; ti sicer ne potrebujejo tako dolgih sprehodov, kot mlajši, jih je pa potrebno navadno večkrat peljati na potrebo. To sicer lahko enostavno rešimo tudi z vgradnjo vratc v naša vrata, da si pes sam odpre na vrt, če ga seveda imamo. Prav tako lahko pes s staranjem, tako kot ljudje, slabše sliši in vidi. Imajo sicer lahko tudi druge zdravstvene težave, npr. artritis ipd., vendar pa smo lahko tudi z mlajšimi navihančki velikokrat pri veterinarju, ker so razigrani in manj premišljeni in previdni, česar pa pri starejših psih navadno ni.

 

Vedeti moramo, da starejši psi tudi potrebujejo dom, kot mlajši, in so enako pripadni in cartljivi ljubljenčki. Včasih pa ste prav vi kot posvojitelj tisti, ki lahko s posvojitvijo starejšega psa ponekod celo reši pasje življenje.

 

Posvojitev starejšega psa je pri razmišljanju o posvojitvi pogosto žal spregledana možnost, pa vendar velikokrat povsem po krivici. Zato, ko se boste odločili postati posvojitelj pasjega ljubljenčka, razmislite tudi o tem, da bi posvojili starejšega psa, kar zagotovo ne boste obžalovali. Dobili boste pasjega prijatelja, ki vam bo do konca njegovega pasjega življenja hvaležen in vdan družabnik, ki bo vaš dom napolnil z ljubeznijo in veseljem.

 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.