09.05.2024

S psom v hribe odgovorno in preudarno – to svetujejo strokovnjaki

V Triglav Lab-u je včeraj potekal posvet Zavarovalnice Triglav z naslovom Varno s psom v hribe, na katerem so sodelovali strokovnjaki iz različnih področij - gorski reševalec in vodnik reševalnega psa, inštruktor alpinizma in gorskega reševanja, specializant za vzgojo psov in reševanje vedenjskih pasjih motenj ter veterinar.

 

Potrebno je zavedanje, da nas psi vse pogosteje spremljajo tudi na izletih in počitnicah. Med drugim jih z veseljem vzamemo s seboj tudi v hribe in gore. Pri tovrstnih preizkušnjah je potrebna velika mera odgovornosti. Cilj mora biti preudarno izbran glede na pripravljenost psa, ki mora biti tudi primerno vzgojen. Na skrbno načrtovani poti je treba poskrbeti za psa in imeti v uvidu tudi druge pohodnike. Le tako zmanjšamo možnost nesreč in poskrbimo, da bo naš izlet ostal v lepem spominu.

 

Število nesreč v gorah se žal iz leta v leto povečuje – lani so gorski reševalci sodelovali v 687 intervencijah, v kar niso vključene intervencije v času katastrofalnih poplav, ko so evakuirali kar nekaj ljudi in živali. Med drugim je odmevalo reševanje psa Bolta v Lučah. Pse rešujejo tudi v gorah in zadnji takšen primer so zabeležili februarja letos, ko so – žal neuspešno – psa iskali s helikopterjem Slovenske vojske in termo kamero.

Kaj priporočajo strokovnjaki?

 

Upoštevajte kondicijsko pripravljenost psa

»Obisk hribov je z vzgojenim psom lahko še bolj zabaven, kot če gremo sami. Seveda pa se je na izlet s psom potrebno dodatno pripraviti. Upoštevati moramo ne le našo fizično kondicijo, ampak tudi kondicijsko pripravljenost našega psa, in temu ustrezno prilagoditi izlet. Ob upoštevanju nekaj osnovnih pravil vzgoje in učnega procesa pri psu lahko v vsakem izletu v hribe s svojim kosmatincem najdemo poseben užitek,« je prepričan Jure Pribičevič, solastnik in ustanovitelj podjetja Alfakan ter specializant za vzgojo psov in reševanje vedenjskih motenj.

 

Pri hoji s psom izberite lažje poti

Planinska zveza Slovenije zaznava povečano število obiskovalcev gora s psi. »Lastnike psov želimo opozoriti, naj pri gibanju v zahtevnem gorskem okolju ne pozabijo na lastno varnost. Obenem naj upoštevajo sobivanje z drugimi prebivalci gorskega okolja, ki jih prisotnost psov lahko moti in tudi ogrozi njihov obstoj. Pri hoji s psi izbiramo lažje, tehnično nezahtevne poti,« priporoča Janez Toni, inštruktor alpinizma in gorskega reševanja pri Planinski zvezi Slovenije. Pohodnikom, ki želijo prenočiti v planinski koči, svetuje, naj pred tem preverijo, ali lahko v postojanki prenoči tudi pes.

Pred odhodom preverite vreme, na pot se odpravite dovolj zgodaj in ne pozabite na opremo za psa: povodec in oprsnico, nagobčnik, zaščito za tačke in komplet prve pomoči. Ko se v gorah zgodi nesreča, ne glede na to, ali so v nesreči udeleženi ljudje ali živali, takoj pokličite 112.

Kako poteka reševanje s psi?

»Delo s psom v Gorski reševalni službi ni služba, je način življenja. Šolanje in priprava psa potekata ob vsakokratnem obisku gora – na začetku na domačih vrhovih, nato pa vsi mogoči izzivi. Od visokogorja poleti, pozimi, vožnja s helikopterjem, čolnom, vožnja v akiju, motornimi sanmi ... Psihofizična pripravljenost pri gorskih reševalcih je pomembna, tako pa velja tudi za njihove pse. Pes mora skozi vse faze šolanja, da se lahko v iskalnih akcijah giblje po vseh vrstah terena suvereno in brez težav,« je povedal Primož Bajt, gorski reševalec in vodnik reševalnega psa.

 

Priboljški niso le za vas

Po besedah veterinarja Zavarovalnice Triglav Bojana Nikolića smo Slovenci znani kot veliki ljubitelji gora in pohodništva ter hkrati tudi kot skrbni in odgovorni ljudje. »Tako se moramo odpraviti tudi v hribe in gore. Preden odidemo na pot, premislimo, ali zmoremo in ali zmore to načrtovano pot tudi naš kosmatinec, ki gre z nami. Z njim ne hodimo po previsih ter skalnatih visokogorskih poteh in imejmo ga vedno na očeh. Vsekakor ne smemo pozabiti na njegovo skodelico, vodo in priboljške. Zelo nam bo hvaležen,« svetuje Nikolić.

 

Kako lahko zavarujete psa?

Ker nesreča nikoli ne počiva, je dobro poskrbeti za ustrezno zdravstveno zavarovanje psa. Zdravstvene stroške zaradi morebitnih poškodb, ki se lahko psu pripetijo tudi v gorah in hribih, v Zavarovalnici Triglav krije zavarovanje malih živali.

 

 

 Fotografije: arhiv Zavarovalnice Triglav

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.