0
0,00 €

Sam doma? To je tako zelo strašno ...

Objavljeno: 30.01.2019

Ostati v hiši sam je strašno, meni veliko psov. Za marsikaterega štirinožca je čas, ki ga preživi brez svojih ljudi, pravo mučenje. Zastavlja se vprašanje, zakaj mnogi psi nočejo biti sami in kaj lahko storimo, da bi jim samoto olajšali.

 

Takoj ko se za Benijem zaprejo vrata in njegov zadnji dvonožni krdelnik zapusti hišo, se začne. Rahlo cviljenje se stopnjuje do volku podobnega zavijanja. Leto dni star koder tako zavija ure in ure dolgo... Aura, osem mesecev stara velika švicarska planšarka pa svoje težave zaradi osamljenosti izraža na drugačen način. Z zobmi se loti sedežne garniture ali pa knjige, ki jo je nekdo od družinskih članov pozabil na mizici v dnevni sobi: uniči vse, kar ji pride pred gobček.

 

Nekateri strokovnjaki menijo, da se je v takšnih primerih treba vprašati, ali opisano vedenje sploh lahko pripišemo strahu zaradi samote. Odgovor je: ne. Pri odzivanju na “samoto” namreč poznamo dva tipa psa. Tako imenovani ekstrovertirani tip tedaj, ko je sam, laja, cvili, dela škodo in se ponavadi v hiši tudi ponesnaži. Tako imenovani introvertirani tip psa pa tiho trpi in ždi v kakšnem skritem kotičku. Ima pa seveda tudi težave s samoto, le da skrbnik to manj opazi. Za prvi tip psa bi lahko rekli, da se tedaj, ko je sam, dolgočasi in zato cvili, dela škodo ipd. Drugi tip psa pa zaradi samote trpi in ga je strah.

 

 

Psihični pritisk

 

Psi, ki jih je strah samote, so ponavadi labilne osebnosti in so tudi sicer negotovi. Sicer pa je strah pred samoto lahko tudi pridobljen. To se lahko zgodi zaradi kakšne negativne izkušnje tedaj, ko je bil kuža sam. Psi, ki jih tedaj, ko so sami ni strah, ampak so zavrti, se na osamljenost odzivajo bolj silovito. Samota pomeni zanje namreč omejitev potreb, “jeza” takšnih psov pa je močnejša od strahu. Njihovo neželeno vedenje je treba ponavadi reševati s pomočjo strokovnjaka.

 

Tudi psi, ki jih je zaradi osamljenosti strah, potrebujejo terapijo. Če je le mogoče, pa jih ne puščamo samih, saj se njihov strah stopnjuje. Na to, da bodo brez škode ostajali sami, pa jih je treba privajati postopoma.

 

Težave imajo v mnogih primerih tudi psi, ki so zelo navezani na svojega človeka. Takšni denimo, ki svojega človeka v hiši povsod spremljajo. Pri takšnem štirinožcu moramo poskrbeti, da bo imel v hiši prostor, kjer se bo počutil varnega. To je lahko ležišče, kjer bo ostal tudi, ko bo človek v drugem prostoru. V začetku naj kuža tam ostane le za zelo kratek čas. Večkrat gremo iz hiše in se zelo hitro vrnemo. Ta čas postopoma podaljšujemo...

 

Po mnenju nekaterih strokovnjakov za vedenje psov je delanje škode v hiši pravzaprav izraz nemoči. Pes naj bi to počel zato, ker ne more biti s svojim človekom. Zaradi njegovega razpoloženja se izloča tudi tako imenovani stresni hormon (kortisol) in v mnogih primerih takšen pes potrebuje zdravljenje z ustreznimi farmacevtskimi ali pa s homeopatskimi pripravki.

STERILIZACIJE IN KASTRACIJE!

  • Oba posega sta cenejša od stroškov, ki jih imamo z mladiči. Posega zmanjšata tveganja za vrsto bolezni. Predvsem pa sta ključnega pomena pri reševanju problematike brezdomnih živali! Vse o sterilizacijah in kastracijah si lahko preberete na tem portalu.

Zadnji oglasi

Oddajo se: Spoznaj Donno, ki išče svoj dom - za vedno!
Donna je mlada psička, stara je leto in pol. Psička je zelo nežna, hkrati pa plašna v novih situacijah. V družbi ljudi, ki jih pozna, je...
Izgubljeni: V nekaj dneh izginila dva beagla
Zgolj v nekaj dneh sta neznano kam izginila dva psa pasme beagle. Oba psa sta izginila pred hišo, pravijo skrbniki.     V...
Izgubljeni: Na območju Vranskega pogrešajo Athosa
Naš bralec Marcel sporoča: "V soboto se nam je izgubil pes po imenu Athos. Imel in seveda ga imam še vedno rad in ga pogrešam...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno