26.09.2019

Se bojijo, da bo v Sloveniji zmanjkalo živali?

Kot je znano, je tradicionalna vseslovenska akcija cenejših sterilizacij in kastracij odpovedana. Nepregledno število komentarjev, številne delitve, elektronska sporočila ... so pokazatelj, da gre v tem primeru ze nekaj, česar ni pričakoval nihče. Razlog za odpoved akcije je sporočilo, ki so ga včeraj od Veterinarske zbornice Slovenije prejeli vsi slovenski veterinarji in v katerem zbornica od veterinarjev zahteva, da sodelovanje v naši akciji (in sorodnih akcijah) prekličejo. Vse to naj bi bila posledica opozoril, ki so jih prejeli od številnih članov Veterinarske zbornice, je navedeno v sporočilu. Kdo so člani Veterinarske zbornice? Veterinarji. "Očitno slovenska nevoščljivost res ne pozna meja," je komentar enega od slovenskih veterinarjev, ki je našo akcijo sicer velikodušno podprl že v preteklosti.
 
Mimogrede. Ob načrtovanju akcije, ki je trajalo kar 4 mesece, smo imeli možnost stopiti v stik z mnogimi veterinarji. Večina je v akciji takoj prepoznala ogromen doprinos k reševanju problematike brezdomnih živali, nekateri so dejali, da akcijo izpeljujejo že v organizaciji enega od društev za zaščito živali, naleteli pa smo tudi na veterinarje, ki so sodelovanje odklonili, kot češ "take akcije so brezveze". Ali se bojijo, da bi zaradi akcij cenejših sterilizacij in kastracij kmalu "zmanjkalo" živali, nam ni uspelo izvedeti.
 
Kljub temu nam je letos k sodelovanju uspelo privabiti rekordno število ambulant. Odzivi posameznih veterinarjev so bili nadvse pozitivni, nekateri so nas celo prepričevali, naj akcijo razpotegnemo na daljše obdobje. No, prepričani smo, da bi samo letos zahvaljujoč 4-tedenski akciji lahko opravili dodatnih 500 sterilizacij in kastracij psov in mačk - to pa srednjeročno pomeni nekaj tisoč živali, ki bi ostale brez doma MANJ. Predvsem mačk, ki so vsakodnevno prepuščene na milost in nemilost gozdov in ulic. Če sploh uspejo preživeti.
 
Akcijo so vsako leto seveda spremljala močna ozaveščevalna sporočila o pomenu sterilizacij in kastracij, ozaveščali so tudi sodelujoči veterinarji, nenazadnje pa smo ceno obeh posegov naredili bolj "prijazno" tudi tistim, ki si plačilo posega sicer težje privoščijo. Kot smo že omenili včeraj, smo Veterinarsko zbornico pred pričetkom akcije kontaktirali z namenom, da bi se prepričali, ali je z izvedbo zastavljene akcije karkoli narobe. Če za izvedbo akcije od veterinarskih ambulant ne bomo prejeli plačila (in ga seveda nismo niti letos, niti kadarkoli v preteklosti), z izvedbo ni težav, se je glasil odgovor. Promocija akcije je štartala v ponedeljek - sledile bi še objave v največjih slovenskih medijih. Glas o tem, zakaj sta oba posega izrednega pomena, bi zagotovo dosegel vsako slovensko vas.
 
V preteklih letih je akcija potekala brez kakršnihkoli težav, v dveh letih je bilo v okviru naše akcije steriliziranih in kastriranih nekaj več kot 500 živali. Kje je potem dejanski razlog, da je Veterinarska zbornica ambulantam šele letos prepovedala sodelovanje v vseslovenski akciji cenejših sterilizacij in kastracij? Pravilnik o poklicnem ravnanju veterinarjev med drugim določa, da ni dovoljeno ponujanje akcij z nižjimi cenami ali brezplačnih storitev. Na zbornici pravijo tudi, da gre v tem primeru za nelegalno oglaševanje veterinarskih organizacij, kar je v nasprotju s Pravilnikom o poklicnem ravnanju veterinarjev. Vendar so v istem sporočilu očitno pozabili omeniti to, da isti pravilnik določa, da prepoved velja zgolj za primere, ki nimajo vzgojno-izobraževalnega namena. Da je Pes moj prijatelj (predvsem) vzgojno-izobraževalni portal in da je naša oktobrska akcija v 100 % prav vzgojno-izobraževalni projekt je dejstvo. Projekt nastaja nekaj mesecev - v sodelovanju s stroko, društvi, zavetišči, veterinarji, kinologi, posameznimi aktivisti ... vanj pa je vloženega na tedne in tedne našega prostovoljnega dela.
 
Veterinarska zbornica Slovenija pljunila na napore vseh, ki se že leta in leta trudimo za omejevanje neželenih legel psov in mačk, so se na naš zapis zjutraj odzvali v Društvu za zaščito živali Lajka. "Kaj menite, odgovorni na VZS, ki ste to skuhali, koliko več odvrženih in pobitih mladičev boste imeli vi osebno na vesti?" se sprašujejo pri Lajki. "Do danes niste sankcionirali enega veterinarja, katerega smo vam z vsemi dokazi vred prijavili, da krši veterinarski kodeks oz. etiko, ter da je svoje delo opravil nestrokovno in s tem ogrozil življenje svojega pacienta. Jasno, vrana vrani očesa ne izkljuje. Ta zadnja poteza je pa vsega pomilovanja vredna. Društva, zavetišča in posamezniki se dobesedno “utapljamo” v zavrženih in nezaželenih živalih in namesto, da bi svoje napore vložili v kakšne spremembe zakona o zaščiti živali in pravilnikih (kar vseskozi namesto vas počnemo predvsem društva), ter pozdravljali take akcije, jih greste sabotirati. Kaj imate od tega?" je kasneje zapisala njihova članica Jadranka Juras.
 
Odgovori na nekatera vprašanja zanimajo tudi nas. Korektno, normalno in spoštljivo bi bilo, če bi Veterinarska zbornica o odločitvi in razlogih zanjo obvestila tudi portal Pes moj prijatelj, ki je pobudnik in organizator akcije. A to se do tega trenutka še ni zgodilo in to kljub temu, da smo bili še pred nekaj tedni z odgovorno osebo na Veterinarski zbornici v neposrednem telefonskem stiku. Tedni in tedni prostovoljnega dela, načrtovanja, usklajevanja, dopisovanja, pogovarjanja, nenazadnje pa tudi denarja ... je šlo dobesedno v NIČ. Medtem pa prav v tem trenutku negotovo življenje v Sloveniji začenja na desetine nezaželjenih muc ...

ZAKAJ?

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.