24.04.2019

Še ena trgovska veriga s posebnimi vozički za prevoz psov!

Medtem, ko se v Sloveniji še vedno na vsakem koraku ukvarjamo s tem, zakaj v družbi psa ne moremo pravzaprav nikamor, nas naši zahodni sosedje prehitevajo s svetlobno hitrostjo. Večkrat smo že pisali o tem, da postaja Italija ena bolj psom prijaznih držav in zadnja poteza trgovske verige to le še potrjuje. A gremo lepo po vrsti.

Vsi se zagotovo strinjamo, da se kvaliteten čas s psom preživlja pri aktivnostih v naravi, trgovine in ostali lokali pa so v družbi psa izbira zgolj v primerih, ko drugače ni možno ... In ravno pri teh izjemah se skrbniki pri nas prepogosto srečujemo z nesmiselnimi prepovedmi. Spomnimo le na enega od zadnjih dogodkov: pred dobrim mesecem smo objavili novico, da je lastnico frizerskega salona inšpektorica pozvala, naj vstopa živalim, ki pridejo s strankami, ne dovoli. Če se tega ne bo držala, ji grozi globa v višini 800 evrov. Pod novico smo našteli čez 1000 komentarjev "šokiranih" skrbnikov psov, pa tudi lastnikov lokalov, ki psom dovoljujejo vstop.

V sosednji Italiji pa se, kot smo že dejali, s takimi omejitvami ne ukvarjajo več. Že nekaj let posamezne občine z odloki lastnikom frizerskih salonov, trgovin, lokalov in drugih javnih mest zapovedujejo, da morajo ljudem v spremstvu psa omogočiti vstop. Drugače povedano, lastnik lokala psu ne sme preprečiti vstopa, razen če ima za to res tehtne razloge. Enako velja za javni avtobusni in železniški promet, ki je v vseh primerih štirinožcem prijazen. Odpirajo pasje plaže, nešteto pasjih parkov, psi so dobrodošli celo v prostore javne uprave.

Novosti so se že lani pojavile celo pri eni od trgovskih verig, ki prodaja živila. Veriga Eurospar je namreč poskusno uvedla posebne nakupovalne vozičke, v katerih lahko stranke med nakupovanjem prevažajo svoje štirinožce. "Svetujemo sicer, da stranke nakupe opravljajo same, a zavedamo se, da zaradi vsakodnevnih obveznosti in drugih okoliščin pogosto to ni mogoče. Zato smo tem ljudem prišli naproti in prepričani smo, da bo projekt dobro sprejet tudi pri drugih strankah," so pojasnili pri podjetju.

Poteza se je odlično obnesla, tako da se je v teh dneh za podobno odločila še druga večja trgovska veriga pri naših sosedih – Conad. V uporabo so poskusno ponudili štiri nakupovalne vozičke, v katerih lahko skrbniki med nakupovanjem prevažajo svojega kosmatinca. "Pred vrati je poletje in prepričani smo, da bo taka poteza predvsem odlična zamenjava za primere, ko so ljudje kosmatince puščali pred trgovino – v vročini in pod žgočim soncem," je na Facebooku zapisala ena od zaposlenih pri omenjeni verigi.

In kaj na to pravi Ministrstvo za zdravje? "V živilske prodajalne lahko psi vstopajo v primerih, ko se žival ne more dotikati živil in ostalih izdelkov na trgovskih policah," so sporočili za italijanske medije. Izkušnje kažejo, da skrbniki psov odločitev pozdravljajo, tiste, ki psa nimajo, pa ta poteza ne moti, še sporočajo.

Foto: chioggianews24

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.