23.06.2014

"Sem človek, ki rad kaj dobrega poje!"

Predstaviti portal Pes moj prijatelj ni enostavno. Opisal bi ga lahko kot otroka, ki smo vzgojili in pripeljali do 5. rojstnega dne, ki ga portal praznuje ravno danes. Zgodba se je leta 2009 začela nekako takole, ko mi je Mitja povedal: "Tilen, na Facebooku sem odprl stran Pes moj prijatelj, da bomo lahko objavili oglase izgubljenih psov..." In otrok je začel rasti. Nisva ga sama hranila, vendar so za to poskrbeli vsi ostali, vsi vi, ki ste in še danes verjamete v najino poslanstvo, ki ga preko portala vodiva – pomagati živalim.

Upam si trditi, da sva v teh letih širši javnosti ponudila enega boljših pasjih spletnih portalov. S tehnično podporo podjeja NGN media smo ravno pred kratkim prenovili portal in ga naredili skrbnikom prijaznega. Skrbnikom, ki imajo doma psa ali mačko (oziroma katerokoli drugo žival) in pa skrbnikom, ki tega posebnega občutka - ob sebi imeti psa, še ne poznajo. In ravno njim namenjemo največ pozornosti, saj si želimo z objavami, novicami in izboraževalnimi vsebinami, ponuditi bodočim skrbnikom čim učinkovitejšo pripravo na novega družinskega člana.

JA družinskega člana, ker pes ali mačka sta del družine. Niso praznična darila, niso tisti, ki morajo odditi od doma, ko se rodi nov človeški član družine ali nepotrebna nadloga, ki se je želimo znebiti v času dopustovanja.

Oni so tisti, ki nas vedno razvedrijo, ki nas s svojo osebnostjo preženejo na sprehod, z njimi lahko preživimo čudovite počitnice, zabavajo naše otroke in nas veliko naučijo. Naučijo nas zvestobe, predanosti in neizmerne ljubezni. So tako nezahtevni, če jim v pravi meri ponudimo vse tisto, kar od nas nesebično potrebujejo. Ker nas imajo radi, ker so radi naši najboljši prijatelji.


In prijatelji so. Velikokrat pa tej nalogi v človeški rasi nismo kos. Mučenja, izzižvljanja in kruta zapuščanja, so in morajo biti del našega portala. Le ta morajo biti sestavni del portala, ker želimo javnost ozaveščati, ker si ne želimo zatiskati oči pred kruto realnostjo, saj verjamemo, da je soočenje z njo edina prava pot. Pogovor in iskanje rešitev za kruta dejanja, so tista, ki bodo nove generacije postopama (upamo), pripeljali do dejstva, da žalostna plat odnosa, ne bo več imela mesta na našem portalu.

Radi jih torej opredelimo kot najboljše prijatelje, vendar smo mi sami tisti, ki jim povzročimo največ hudega. Naša dejanja, so naša odgovornost in posledice za njih. Oni so tisti, ki verjamejo v naš pogled, dotik in besedo "moj si".  Ker so tudi moji prijatelji, sem se pred dobrimi štirimi leti odločil, da bom iz jedilnika odstranil svoje prijatelje. Ne bom jih več jedel, ker jih imam rad.

S to mislijo se je začela moja pot k posebnemu načinu prehranjevanja, ki ga vodim. Nisem vegan, nisem vegetarijanec, vendar sem človek, ki rad kaj dobrega poje. Sem človek, ki rad posega po novih okusih. In zato sem v svoj jedilnik vnesel širok nabor pisane prehrane, ki jo "ne živalsko prehranjevanje" nudi. Zelo hitro sem namreč spoznal, da lahko jem veliko več kot samo solato in da bo moj dnevni izbor hrane v zmešnjavi. Zmešnjavi, ki zajema toliko možnosti, da tudi sam več ne vem kaj bi pojedel. Okrog nas raste in se ponuja toliko odlične prehrane, brez da bi pri tem trpela kakšna žival. Množična industrija živali in milijone pobitih trupel so dejstva, kjer zatiskanje oči ali ugasnjen televizor, ki take prizore prikazujejo, niso rešitev. Rešitev so naša dejanj! In jaz sem se odločil, da bom dejanja začel izvrševati. Ribam pustim plavat, kokoškam pustim, da se mirno pasejo in ne končajo v premajhnih kletkah, ker mi morajo nuditi vsak dan sveža jajca, kravam ne jemljem mleka, ki je namenjen mladičkom, ker mi riž ponudi odlično verzijo mleka in zagotovo mesnate ražniče brez težav nadomestim z nabodenim tofujem ter sejtanom.


Sem pa zagotovo človek, ki je vedno verjel v dejstvo, da bom sam organizator ali soorganizator veganskega dogodka. VEGAfriday v Kopru, je bil zagotovo eden v nizu mnogih, ki se še rojijo v moji glavi. Združili smo se ljubitelji živali in tisti, ki jih ta svet zanima in predvsem tisti, ki ta svet že poznajo, ter so tako kot jaz ponosni, da je tudi Koper gostil tako prireditev. Moja izpoved pa je namenjena predvsem tistim, ki še ne verjamete v to, da ljudje s tako prehrano, nismo marsovci - imamo dve roki, nogi in glavo na vratu. Dovolite nam, da vam predstavimo svoj svet in spoznajte, da je lahko veganstvo en sam užitek. Užitek kot dober sladek smoothie, kot okusna veganska palačinka ali pa okusen veganski sladoled, na katerega se lahko odpravimo v družbi našega kosmatega prijatelja.

Verjamem v dejstvo, da mora do tega spoznanja priti vsak sam, da mora to začutiti in se temu predati. Vsak prisilen korak ali prepričevanje ima negativne posledice. Negativne predvsem za živali, saj ne želijo biti izkoriščene za prehrano, ki jo lahko tako elegatno nadomestimo s hranilno bogato izbiro zelenjave in sadja ter vseh ostalih veganskih dobrot.

Portal Pes moj prijatelj je zagotovo vegan, ker ima rad živali, ker jim rad prisluhne in je velikokrat njihov glas, ko se morajo v družbi ljudi boriti za svoje pravice. Pravice, ki bi jim morale biti dane. Na nas je odgovornost, da jim te pravice ponudimo, da jim damo spoštovanje za lepše in pravičnejše skupno življenje.

 

Verjemite to življenje je lahko res lepo – preverite tudi te zgodbe na www.pesmojprijatelj.si.

 

Avtor: Tilen Pajek (uvodni pozdrav na VEGAfriday 20. 06. 2014)

Foto: Dani Sušnik, Bojana Rosić

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.