ŠEPANJE PRI PSU

Imela bi samo eno vprašanje, in sicer glede našega psička. Star je 7 mesecev, pasme srnin pinč. Kar naenkrat je začel z zadnjo desno tačko šepat. Pogledala sem mu že velikokrat tačko, če ima mogoče kaj vmes ali pa kaj ranjeno, pa nisem našla ničesar. Ko sem ga opazovala, sem ugotovila ko hodi normalno, ni opaziti, da bi šepal. Ko pa malo pospeši korak, pa se to opazi,da na vsake tok dvigne tačko. Prav tako ne šepa ko teče po travi,hodi po travi ali pesku. Večji del šepa samo ko hodi po pločniku-kljub temu zjutraj in zvečer ko tla niso več vroča. Nas bi moralo karkoli skrbeti ali ima mogoče samo kakšno takšno obdobje? Špela Godec

 

Odgovor so pripravili v Veterinarski ambulanti USAR:

 

Vsak letni čas prinaša s seboj svojo specifiko. Tudi, ko gre za živali. Ko tako na lep poletni dan v ambulanto po treh tačkah priskaklja pes, lahko pomislimo na klas trave, ki bi se zapičil v kožo med prsti, pik žuželke, poškodbo zaradi razbeljenega pločnika ali pa seveda karkoli tretjega (poškodba blazinice, zlomljen ali v kožo zaradel krempelj, zvin, izpah,..).

 

Šepanje (bodisi ortopedskega ali nevrološkega izvora) pomeni, da vašemu psičku stik šapice s podlago povzroča nelagodje. Opažate, da je na mehkih terenih hoja normalna, nasprotno pa se šepanje pojavi na pločniku, ko je stik blazinice in prstov s tlemi močnejši.

 

Pri mladih, živahnih živalih, ki eksplozivno dirjajo sem in tja je velikokrat moč naleteti na poškodbe mehkih tkiv, vezi, tetiv, pomisliti pa je potrebnotudi na možnost prirojenih ali razvojnih napak.Glede na starost psa vzrok najbrž ne tiči v internem obolenju, je pa smiselno pomisliti na katero izmed klopnih bolezni (borelioza, anaplazmoza), ki se lahko manifestirajo tudi s šepanjem.

 

Kot ste lahko prebrali je lahko odgovor na vaše vprašanje enostaven in se skriva v zvitem prstu ali piku, lahko pa se za šepanjem skriva tudi kaj več. Svetujem vam obisk pri vašem veterinarju, ki bo psička pregledal in ugotovil vzrok šepanja, kar je pomembno zaradi tega, da se psičku odvzame nelagodje ali bolečino ter prepreči morebitno poslabšanje, oziroma stopnjevanje težave.

 

Odgovor je pripravila: dr. vet. med. Tanja Usar.

 

Če imate tudi vi vprašanje iz veterinarskega področja nam ga pošljite na: info@pesmojprijatelj.si ali preko kontaktnega obrazca in potrudili se bomo dobiti odgovor.

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.