19.06.2023

Skrb za živali poleti

Skrbniki živali se v poletnih dneh nekoliko prilagodimo, tako da je živalim tudi v vročih dneh prijetno, seveda v senci in v hladnih prostorih. Na dopustu ob rekah in na morju bodimo pozorni in spoštljivi  tudi do divjih živali, ki živijo v domovih, kamor v tem počitniškem času vstopamo kot gostje.

 

Rakci, morski ježki, morske zvezde, školjke, hobotnice in ribe za svoje življenje potrebujejo morje, vodo, ne obale.

Igranje ob vodi, v morju, s kamenčki, peskom in mivko, je nekaj prekrasnega. Sproščena otroška igra na obali ob morju ali ob reki naj ne vključuje živih živali. Morske živali naj ostanejo v morju.  Ne odnašajmo iz morja morskih ježkov, morskih zvezd, školjk, ne lovimo ribic in jih ne dajemo v male zalivčke, kjer lahko poginejo. Rakom se umaknimo, nikakor jih ne poškodujmo. Vsako življenje je dragoceno, zato živali opazujmo in občudujmo z razdalje. V knjigah o živalih raziščimo, kaj potrebujejo za svoje življenje. Nikoli ne pozabimo, da so tudi prebivalci morja čuteča bitja, ki občutijo bolečino.

 

Nobena žival ni igrača!

Starši, bodimo pozorni na svoje otroke. Otroci bodo razumeli, če jim razložimo, da odnašanje živali iz vodotokov, četudi z namenom opazovanja, ni primerno, ni prav. Otroci  na živali hitro pozabijo, mnogi jih prepustijo počasnemu trpljenju ter umiranju na soncu. Vodne živali sodijo v vodo. Živali naj nikoli, v nobenem primeru ne bodo igrače. So živa bitja. Spoštujmo prav vsa živa bitja, ki so prebivalci potočkov, rek, obrežij, obale ali morja. Če opazimo nepravilno ali grobo ravnanje ali celo ogrožanje življenj živali, reagirajmo, ne obrnimo se stran. Ljudem je treba razložiti, da živali živijo v svojih domovih, kjer jih ne motimo, lahko pa jih opazujemo in občudujemo iz razdalje. V primeru večjih težav lahko tudi anonimno pokličemo na policijo, saj je škodovanje živalim zakonsko prepovedano.

 

Race, labodi in druge vodne ptice

Poleti se okoli rek in jezer odvija še posebej pestro življenje. Ptice opazujmo od daleč in jih ne motimo, ne tekamo za njimi, jih ne lovimo. Živali ne hranimo s kruhom, še manj s slaščicami, slanimi prigrizki in drugo hrano. Živalim naša hrana po večini bolj škoduje kot koristi. Lahko kupimo zrnje/koruzo, ki je namenjeno vodnim pticam.. Labodi imajo radi tudi svežo solato. Najbolje, da se vodne ptice poleti hranijo same, tako zagotovo ne bo prebavnih težav ali napačnega hranjenja.

 

Nočne živali

Če želimo pomagati nočnim živalim, zmanjšajmo hitrost in opazujmo cestišče, da bomo lahko ustavili živalim, ki so zašle na cesto. Podarili jim bomo življenje, namesto hudih poškodb, trpljenja in smrti. Ježi, žabe, kune, mačke, močeradi, slepci, srne in druge živali nam bodo hvaležni, mi pa bomo vedeli, da smo med tistimi ljudmi, ki znamo ceniti tudi življenje drugih, kar je plemenita lastnost. Občutek, ko rešiš življenje drobnega nebogljenega bitja, je lep.

 

Ježem na svojem vrtu poleg sveže vode pripravimo še kvalitetne mačje brikete in kakšen jajček. Bodimo prijazni do živih bitij, ki gnezdijo v travi. Preglejmo travo pred košnjo. Ne pokosimo živali, ki se skrivajo v hladni travi. V hudih bolečinah umirajo lahko več dni. Pri sekanju dreves preverimo, če so na drevju gnezda. Prestavimo jih v bližino ali še bolje, odložimo sečnjo.

 

Žuželke in opraševalci

Raznolikost in število žuželk se zmanjšuje zaradi onesnaževanja in vedno manjšega števila cvetočih rastlin na vrtovih. Še je čas, da zasadimo zelišča, medonosne in tudi samonikle rastline. Nekateri pravijo, da čebeli, ki je omagala, nastavimo raztopino sladkorja v vodi. Poskusimo, škodi zagotovo ne. Žuželk, kot so ose ali sršeni, ne utapljajmo v sladkih pijačah. Nastavimo jim sadje, pa bodo odletele stran od nas. Žuželkam, predvsem čebelam samotarkam pomagajmo tudi s »hoteli za žuželke«. Zvečer izklopimo vrtne in hišne svetilke, da s svetlobno onesnaženostjo ne motijo nočnih metuljev, vešic, ki so tudi dobri opraševalci.

 

Svežo vodo nastavljajmo vsem živalim

Pticam v poletni vročini ponudimo lončene napajalnike (stran od mačk) s svežo vodo z globino največ 2 do 3 cm, da se ne utopijo, saj ptice napajalnik uporabljajo tudi za kopanje. Napajalnik moramo vsak dan očistiti s svežo vodo. Detergentov ne uporabljamo, da ne škodijo zdravju ptic. Nizkih lončenih posod z vodo bodo veseli tudi ježki, mačke, kune in druge nočne živali.

Na izletih, na obali, na obrežjih rek in doma ne puščajmo nobenih smeti. Dobro zatesnimo ločevalne zabojnike. Živali delce plastike zamenjajo za hrano in počasi poginejo. Na spletu najdemo veliko pretresljivih posnetkov v odpadke ujetih živali.

 

Pse vzemimo s seboj na počitnice
Pes naj gre na morje z lastnikom. Načrtujte dopust z avtom. Slovenija ima krasne možnosti za krajše vožnje do morja. Potujte zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko je hladneje. Vožnjo večkrat prekinite in vmes naredite kratek sprehod. Med vožnjo okna ne smejo biti odprta zaradi prepiha, prav tako naj pes ne gleda skozi okno, saj si bo prehladil ušesa. Izogibajte se klimi. Na plaži zagotovite senco, da se pes ne pregreje. Potapljanje ni priporočljivo zaradi vnetja ušes. Igrajte se s plavajočo žogo in frizbijem. Ne pozabite dokumentov. Zaščitite se pred okužbo s srčno glisto, ker je smrtnost tudi do 60%.

 

V kolikor ne more pes z vami na morje, zanj poiščete primeren pasji hotel. V dobrem hotelu naj bi se pes imel boljše kot lastnik na morju, zato ga ne bi smel preveč pogrešati. Sicer so psi lahko zelo prizadeti in od žalosti tudi ne jedo.


V poletih dneh je največja nevarnost pregretje. Pes se veliko počasneje hladi kot človek. Ne hladi se s kožo, ampak samo preko jezika in nekaj malega preko blazinic na tačkah. Znaki pregretja so pospešeno dihanje, omotičnost, apatičnost, blede sluznice. Če s prstom pritisnete ob pasjo dlesen in se le ta ne postavi nazaj v treh sekundah, je vaš pes dehidriran in ima lahko vročinski udar. Ne polivajte pregretega psa z mrzlo vodo, saj je to lahko smrtno nevarno. V primeru vročinskega udara, ukrepajte hitro, poiščite pomoč veterinarja.

 

Mačke so najraje doma
Nekatere mačke so zelo navezane na lastnike, druge manj. Vse mačke pa potrebujejo nadzor in ustaljen ritem. Ob odhodu na dopust poiščimo prijaznega človeka, ki bo žival vsak dan obiskal, jo vsaj 2x dnevno nahranil in ji pospravil mačje stranišče. Problem osamljenosti in dolgočasja rešimo s posvojitvijo dveh kompatibilnih muck. Stroški niso bistveno večji, je pa zagotovo živalim mnogo bolj prijazno. Mačke, ki so na lastnike navezane, poskusimo vzeti s seboj, morda več let na isto dopustniško lokacijo, da okolica ne bo predstavljala dodatnega stresa.

 

Želim vam mirno, dolgo in čudovito poletje!

 

Vsebina: Mojca Furlan

Društvo Reks in Mila

Fotografije: Dreamstime 

 

Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.