0
0,00 €

Skrbniki psov živijo dlje!

Objavljeno: 15.03.2019

"Skrbniki psov živijo dlje!" Tako je ugotovila obširna švedska študija, ki je preiskovala povezavo med skrbniki psov in s tem povezanim zmanjšanim tveganjem za nastanek srčno žilnih bolezni in prezgodnje smrti. Raziskovalci so uporabili podatke, ki so jih pridobili od 3.4 milijona Švedov, starih med 40 in 80 let. Na Švedskem morajo biti psi sicer čipirani in vpisani v register.

 

Pred samim začetkom študije, ki je trajala kar 12 let, so izločili vse, ki so imeli kadarkoli v življenju srčno žilna obolenja, upoštevali pa so tudi starost, spol, zakonski stan, prihodke in druge dejavnike. Izkazalo se je, da je bila umrljivost skrbnikov psov zaradi raznih dejavnikov nižja za 20 %, umrljivost zaradi srčno žilnih bolezni pa je bila nižja za celo 23 %. Podrobno je študija objavljena tukaj.

 

 

Sam vpliv je bil opaznejši pri skrbnikih določenih pasem, kot sta na primer poiter (lovski pes) in prinašalec. Eden od glavnih raziskovalcev dr. Tove Fall, sicer epidemiolog na uppsalski univerzi meni, da to zgolj odraža različne skrbnike: predstavljaje si skrbnika labradorca in potem še nekoga, ki ima na primer pomeranca.

 

“Skrb za psa je odlična motivacija za gibanje v naravi, nudi pa nam lahko tudi nekakšno socialno podporo,” pove dr. Fall. “Sama raziskava sicer ne dokazuje vzroka in posledice, poleg tega tudi ni vsakdo primeren za skrbnika psa.”

 

A skrbni psov vemo, da tudi če nam naši ljubljenci življenja dejansko ne podaljšajo, nam ga pa zagotovo nepopisno obogatijo.

 

Foto: Pixabay

EVTANAZIJE V SLOVENIJI PO 30. DNEVU!

  • V Sloveniji so zavetišča za živali po zakonu dolžna skrbeti le 30 dni, po tem jih lahko usmrtijo. V Italiji, Nemčiji in Avstriji zakonodaja usmrtitev zdravih psov v zavetiščih prepoveduje, na Hrvaškem imajo 60-dnevni rok.

Zadnji oglasi

Izgubljeni: Pogrešajo psičko Eono - najditelju ponujajo nagrado!
Pri zbiralniku vode v Dolnjih Slavečih (poleg Grada) je v nedeljo okrog 13. ure v gozdu izginila psička Eona (pasme trobarvni srbski gonič)...
Oddajo se: Dom išče osem malih razbojnikov in sedem starejših psov!
Če razmišljate o tem, da bi svoj dom pripeljali psa ali mačko, dobro razmislite tudi o tem, kaj prihod živali prinaša v...
Oddajo se: Varovanci Zavetišča Meli iščejo dom!
Če razmišljate o tem, da bi svoj dom pripeljali psa ali mačko, dobro razmislite tudi o tem, kaj prihod živali prinaša v...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno