11.01.2013

Slovenija bo očitno država brez cirkusov in brez krzna!

Včeraj je bil zelo pomemben dan za zaščito in pravice živali. Lahko bi rekli zgodovinski. Očitno bo Slovenija postala ena izmed naprednih držav, ki bo sprejela prepovedi na področjih, ki ne sodijo več v 21. stoletje.

 

Člani parlamentarnega odbora za kmetijstvo in okolje so namreč noveli zakona o zaščiti živali dodali amandma, ki prepoveduje uporabo prostoživečih živalskih vrst za nastopanje ali prikazovanje v cirkusih, sprejeli pa so tudi amandma, ki prepoveduje rejo in lov živali zgolj zaradi pridobivanja kožuhov. Novela določa tudi strožja merila in večje omejitve pri bioloških poizkusih na živalih in prepoveduje njihovo podvajanje.

 

"Zahvaljujem se vsem poslancem, ki so glasovali za sprejetje prepovedi. Čaka nas še dokončna potrditev vsega sprejetega konec meseca na drugi obravnavi v Državnem zboru. Zahvala gre Veterinarski zbornici Slovenije, ki je podprla argumente nevladnih organizacij. Zahvala gre tudi Vursu, ki je sprejel kompromise in nam v pogajanjih podal roko," je zadovoljna Priscila Gulič iz Civilne iniciative za izboljšanje pravne zaščite živali. S predlogi so sicer sodelovali tudi Društvo za zaščito živali Lajka, Veganska iniciativa in Združenje nevladnih organizacij.

 

"Absolutno največja zahvala gre predsedniku Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje mag. Dejanu Židanu, ki je s strokovnim vodenjem seje, odličnim poznavanjem problematike, pronicljivimi podvprašanji, željo po razumevanju posameznih odločitev, spodbujanju k razmisleku o dobrobiti živali ter nenazadnje veliki ljubezni do čutečih nečloveških bitij, še enkrat pokazal, da mu v naši državi gre za dobrobit ljudi in živali," zaključuje Guličeva. 

 

Kot že omenjeno, bo o noveli parlament glasoval že na seji konec januarja. "Obstaja upanje, da takrat dobimo enega najbolj sodobnih zakonov o zaščiti živali v EU," je včeraj dejal predsednik odbora Dejan Židan.

 

Vir: STA, Priscila Gulič

Foto: Wikipedia

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.