24.01.2019

Slovenija ena redkih držav, kjer so dovoljene verige! Na voljo je peticija!

Na ravni EU je večina članic pasje verige že zakonsko prepovedala, pri nas pa je privezovanje psov na verige (določene dolžine) še vedno dovoljeno. Slovenski zakon o zaščiti živali namreč še vedno dopušča, da ima lahko skrbnik psa na verigi. "Če je pes privezan, veriga ne sme biti krajša od treh metrov in mora psu omogočiti gibanje v krogu šestih metrov," pravi zakon. Prepovedano je le privezovanje mladičkov in brejih psic. Vse naše sosede, tudi Hrvaška, so medtem z zakonom verige strogo prepovedale.

 

 

Ljubitelji živali so pred tedni pričeli z zbiranjem podpisov, da bi verige tudi v Sloveniji postale preteklost. Pobudnik peticije je sicer Društvo za dobrobit živali AniMa - Animals Matter. "Psi, ki večino svojega življenja preživijo na nekaj metrih omejene površine, priklenjeni na verigo, niso slika iz preteklosti, takšne prizore vidimo vsak dan, saj precejšen odstotek psov v Sloveniji še vedno živi priklenjenih na verige, 24 ur na dan. Že nekaj časa vemo, da je dolgotrajno privezovanje na verigo za psa zelo nevarno, saj lahko povzroči hude spremembe v obnašanju in v fizičnem razvoju," so prepričani v društvu.

 

"Veriga je fizično in psihično mučenje psa. Pes namreč ni več v hiši zato, da opravlja naloge - nekateri ga imajo sicer še vedno za čuvanje imetja - ampak je predvsem partner oziroma spremljevalec," je prepričan tudi kinolog Jože Vidic.

 

Psi na verigah so pogosto prikrajšani za ustrezno hrano, vodo in veterinarsko oskrbo, njihove čustvene potrebe pa so popolnoma zanemarjene. Večina psov na verigah nima urejenega ustreznega zavetišča. Mnogo psov, ki živijo priklenjeni na verige zamrzne v zimskih dneh ali umre zaradi vročinskega udara oz. srčnega zastoja v poletnih mesecih, dodajajo pobudniki peticije. "Psi, ki živijo priklenjeni na verigah so popolnoma ranljivi za druge živali in krute ljudi, saj se ne morejo umakniti. Številni priklenjeni psi pa so ukradeni, ustreljeni, zabodeni, mučeni ali zastrupljeni s strani krutih mimoidočih ali sosedov, ki jih je motilo njihovo lajanje. Ni bolj krutega kaznovanja teh družabnih živali, kot je priklenitev na verigo," navajajo v besedilu.

 

Peticijo lahko podpišete na tej povezavi.

 

Foto: Pixabay

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.