08.06.2022

Slovenija je dobila novo zavetišče za muce!

Že nekaj dni imamo v Sloveniji registrirano še eno zavetišče in sicer zavetišče za brezdomne mačke, ki je v upravljanju neprofitnega Zavoda Muri. Zavetišče  se nahaja v Vranskem, ima pa kapaciteto namestitve 21 odraslih ali 28 mačjih mladičev. Zavetišče bo očitno zelo hitro polno, saj so že dve uri po objavi, da so uradno registrirano zavetišče, sprejeli kar 6 mačjih mladičev, v minulem vikendu pa so prišli do številke 16, navaja na svoji Facebook strani Zavod Muri.

Ob tem ponovno opozarjamo, kot že tolikokrat doslej, da je mačk preveč in apeliramo na skrbnike, naj svoje živali sterilizirajo/kastrirajo in s tem preprečijo neželena legla (to so navsezadnje dolžni storiti tudi po Zakonu o zaščiti živali), ki prevečkrat končajo svoja življenja utopljena, zavržena v smetnjake ali v gozdove in umirajoča v hudih mukah. Socialna omrežja društev za zaščito živali in zavetišč so v zadnjih tednih žal spet polna krutih zgodb o najdenih mačjih mladičih.


Izgovorov, da je sterilizacija oz. kastracija mačk predraga, bo tudi počasi zmanjkalo, saj veliko veterinarskih ambulant nudi sprejemljive cene posegov, prav tako pa se čedalje več občin, ki so plačniki stroškov zavetiščem za zapuščene živali, zaveda problematike in se odloča za delno subvencioniranje teh posegov pri lastniških mačkah.

Zavod Muri sicer pripravlja še projekt zavetišča za starejše pse, torej pse, ki so težje posvojljivi in običajno z zdravstvenimi težavami, za katere bo zagotovljena popolna rehabilitacija in vsa ostala potrebna oskrba, predvsem pa bodo imeli dovolj časa, da jih opazi pravi posvojitelj.

Zavodu Muri pri njihovih projektih lahko pomagate tudi vsi, ki vas tovrstna problematika zanima in si pomagati želite. Vse o načinih pomoči najdete na njihovi spletni strani ali na socialnem omrežju.
Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.