0
0,00 €

Slovenska zavetišča - poročilo za leto 2017

Objavljeno: 25.10.2018

Iz UVHVVR so nam danes poslali poročilo o delu zavetišč za zapuščene živali v letu 2017.

 

 

V letu 2017 je bilo v zavetišča v Sloveniji sprejetih 9400 živali, od tega 2359 psov, 7003 mačke, 2 bela dihurja in 36 primerov ostalih vrst hišnih živali (sobne ptice, kunci, želve in podobno). Lastnikom je bilo vrnjenih 1047 živali (41 % sprejetih psov, 10 % sprejetih mačk, 30% sprejetih ostalih hišnih živali in oba dihurja). 2778 živali je bilo oddanih novim lastnikom (49% sprejetih psov, 23 % vseh sprejetih mačk in 83 % ostalih hišnih živali). 4867 mačk (69% vseh sprejetih mačk) je bilo vrnjenih v okolje, kot prostoživeče mačke v sklopu strategije TNR za zmanjševanje populacije prostoživečih mačk.

 

934 živali je bilo evtanaziranih. Zaradi veterinarskih razlogov (poškodbe, agonalna stanja, neozdravljive kronične bolezni), je bilo evtanaziranih 910 živali, od tega kar 90 % mačk, 10 % psov. V letu 2017 je bilo 12 psov evtanaziranih na podlage odločbe uradnega veterinarja zaradi agresivnosti ali drugih vzrokov. 12 psov je bilo evtanaziranih zaradi pomanjkanja prostora v zavetišču skladno z določbami ZZZiv (Meli, Turk, Mala hiša, Brežice).

 

Zavetišča so poročala tudi o 283 poginjenih živalih (13 % psov, 86 % mačk). Visok delež pogina pri mačkah gre po poročanju zavetišč pripisati dejstvu, da je velika večina mačk ob sprejemu že poškodovanih, v agoniji ali v terminalnih fazah obolenj (FeLV, FIV, razni tumorji) oziroma gre za zapuščene sesne mladiče, pri katerih je smrtnost običajno izjemno visoka.

 

Nekatera zavetišča so poročala tudi o povprečnih dolžinah bivanja psov in mačk v zavetišču. Ocenjena povprečna dolžina namestitve v zavetišču je 41 dni (za pse). Vir podatkov je UVHVVR.

 

Pripis portala Pes moj prijatelj: Naknadno smo opazili, da je očitno prišlo do napake pri vnosu podatkov v tabelo pri Zavetišču Horjul, saj njihovo poročilo, objavljeno na spletni strani, navaja 5 evtanazij in 3 pogine psov.

 

 

 

 

POLOVICA PASEMSKIH, POLOVICA MEŠANCEV!

  • Trenutno naj bi bilo pri nas približno 200.000 psov, od tega več kot polovica mešancev.

Zadnji oglasi

Najdeni: V gozdu najdena psička
V Zavetišče Ljubljana so včeraj popoldan sprejeli psičko na sliki. Najdena je bila v gozdu na Vrhovcih. Videti je negovana, vendar pa ni...
Najdeni: Lastnik naj gre nemudoma ponj!
  V okolici Kopra (v Cepkih) se zdaj zadržuje tale kuža. Je plašen in se kljub hrani ne pusti prijeti. Lastnik naj gre nemudoma...
Oddajo se: Etna še vedno čaka na pravi klic
Etna še vedno čaka na pravi klic, čeprav je prav fejst pasja punca, ki bi prinesla veliko lepega v nov dom. Prekrasen karakter ima in je...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno