Smrtno nevarna srčna glista vse bolj razširjena! Preventiva je izrednega pomena!

Srčna glista je parazit, ki lahko resno ogrozi zdravje psov. Čeprav je dolgo veljalo, da so najbolj ogroženi psi, ki živijo ob morju in tisti, ki tja odhajajo na dopust, se bolezen vse bolj pojavlja tudi v drugih delih Slovenije.Bolezen, ki jo povzroča omenjeni parazit imenujemo dirofilarioza, prenašajo jo komarji ki so vmesni gostitelj. Kljub izrazu srčna glista je dirofilarioza predvsem bolezen pljuč. Že nekaj let velja za zmotno prepričanje, da lahko pes okužbo dobi samo v krajih blizu morja, čeprav drži, da je tam najbolj pogosta - posebej na Krasu, v Istri in Dalmaciji. Zaradi podnebnih sprememb v zadnjih desetletjih se prenašalci (komarji) selijo vse bolj na sever, kjer imajo enako dobre pogoje za življenje, kot nekoč samo ob morju in skupaj z njimi se selijo tudi okužbe. Že leta 2014 so primer okužbe denimo zabeležili v veterinarski ambulanti v Prekmurju in to pri psu, ki nikoli ni zapustil domačega dvorišča. O primerih okuženih psov, ki niso nikoli potovali na morje, poročajo veterinarji tudi iz drugih delov Slovenije, zato možnosti okužbe kjerkoli v Sloveniji ne gre izključiti. Na sledečem zemljevidu lahko vidite, kje so bili v zadnjih letih zabeleženi primeri okužbe:Pes se torej okuži s pikom komarja, ki ima infektivne oblike ličink v slini. Večina psov več mesecev ali celo let ne kaže kliničnih znakov okužbe, razen v primerih obsežne okužbe z zajedalci. Samice parazita ležejo ličinke, ki se nahajajo v krvnem obtoku. Ličinke preidejo v krvne žile in se po približno 6 mesecih razvijejo v odraslega parazita, ki parazitira v srcu in večjih pljučnih žilah. Parazit je podoben "špagetu", ki je lahko velik tudi do 35 cm, v pasjem telesu pa preživi celo do 7 let.

Nevarnost okužbe je največja od pomladi do jeseni, ko so komarji najbolj aktivni. Odrasle gliste, ki živijo v desni polovici srca in pljučni arteriji lahko povzročijo motnje v delovanju jeter in ledvic ter odpoved srca. Močno okuženi psi največkrat umrejo zaradi shiranosti ali po napadu zelo oteženega dihanja. Zelo pogosto pride tudi do pljučne embolije, ko odmrli odrasli paraziti zamašijo žile v pljučih, kar lahko vodi v pogin.

Preventiva je zelo pomembna!

Preventiva je enostavna, varna in cenovno ugodna v primerjavi s samim zdravljenjem. S preventivnimi zdravili uničujemo do mesec dni stare ličinke filarije. Izbiramo lahko med številnimi preparati, od tekočin, ampul ali tablet. Večinoma se preventiva ponavlja mesečno in se lahko prekine le v obdobju, ko ni komarjev - v hladnih zimskih mesecih.

Kakšni so pravzaprav klinični znaki okužbe?

Odvisni so od stopnje bolezni. Odrasle srčne gliste, ki živijo v srcu in žilah, organizmu in vitalnim organom povzročajo precejšnjo škodo. Prvi organ, ki je prizadet so običajno pljuča, kjer lahko že nekaj glist povzroči veliko škodo. Nedvomno je najbolj zaskrbljujoče dejstvo, da organizem utrpi veliko škode, še preden se opazijo kakršni koli zunanji znaki invazije srčnih glist. Ti pa so prekomerna utrujenost, brezvoljnost, težko dihanje, kašljanje, povečan obseg trebuha zaradi vodenice, neješčnost in hujšanje. Veterinarji zato svetujejo, da skrbniki poleg redne preventive vsaj enkrat letno psa testirajo za dirofilarijo.Hitro zdravljenje je uspešno!

Bolezen se lahko zdravi, vendar je uspešnost zdravljenja odvisna od zgodnjega odkritja. Prej bo ugotovljena bolezen, bolj uspešno bo zdravljenje. Če pa se je bolezen razvila že do zadnjega stadija, zdravljenje običajno ne pomaga oz. je za psa zelo nevarno. 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.