Kako sobivati s pasjim starčkom?

Psi so naši zvesti spremljevalci in nas po navadi spremljajo vse svoje življenje. Enako kot uživamo z mlajšim psom, moramo tudi s starejšim, moramo ga imeti enako radi in ga ceniti. Zato nekaj nasvetov za življenje s starejšim psom.

 

 

Vzemimo si čas za svojega postaranega prijatelja

Tako kot ljudje se s starostjo spreminjajo tudi psi. Ne gre zgolj za zunanje spremembe, kot so sivenje dlak okoli smrčka, starejši pes postane tudi bolj umirjen in manj dejaven. Spremenijo se njegove potrebe in navaditi se bomo morali na to, da bomo živeli z bolj ali manj spremenjenim psom. Lahko pa se od njega tudi kaj naučimo. Morda bomo tudi sami začeli živeti malce bolj umirjeno, čeprav je naš vsakdanjik zelo natrpan, ne ostaja nam veliko prostega časa in ne znamo uživati ob majhnih radostih.

Spoznajmo in razumimo spremembe vedenja

Nekateri starejši psi postanejo s starostjo bolj občutljivi na nenadne zvoke in se v novem okolju slabo počutijo. Drugi pa se nenadoma ne bojijo več stvari, ki so jim nekoč delale preglavice. Pri tem igrajo pomembno vlogo slabša vid in sluh, pa tudi degenerativne spremembe v možganih. Nekateri psi postanejo tudi »pozabljivi« in imajo še kakšne druge znake demence. Ko bo naš štirinožni senior po kakšnem malce daljšem sprehodu zaostal, pa ga seveda počakajmo in ocenimo, ali ni morda čas, da se vrnemo domov.

Negovanje starejšega psa

Negovanje kožuha pri starejšem psu ni nič bolj zahtevno kot pri mladem. Nasprotno: starejši pes je navajen česanja in krtačenja, zaupa nam in bo med negovanjem lepo umirjen. Pomembno pa je, da ne pozabimo na negovanje in redno pregledovanje zobovja, saj so težave z zobmi zelo pogost spremljevalec starejših psov. Prav je, da zobovje redno pregleduje tudi veterinar. Nikakor ne smemo pozabiti na skrajševanje krempljev, saj jih starejši pes, ki ima po navadi manj gibanja, ne izrablja tako kot v mladih letih. Med negovanjem bodimo nežni, pogovarjajmo se z njim, naj čuti, da ga imamo radi. 

Udobno ležišče

Mlad pes v hiši rad leži na kakšni hladnejši površini ali na keramičnih ploščicah na terasi. Bolj ko bo naš pes v letih, bolj bo »izbirčen« pri iskanju primerne podlage za ležanje. Že daljše ležanje na enem mestu mu povzroča težave. Naš sivi smrček pa bo še zlasti občutljiv na vlago, mraz in trdo podlago, v takšnih razmerah ne leži rad. Prav je, da mu na več mestih, kjer rad poležava, namestimo mehko, udobno in seveda pralno ležišče. Lahko ga izdelamo tudi sami iz kakovostne in primerno debele penaste gume, prevleko pa naredimo sami. Spoštujmo njegovo potrebo po počitku. Tako kot mladiči tudi starejši psi potrebujejo malce več miru in počitka. Zato naj ima naš pasji senior vedno na voljo kakšen prostor, kjer bo v miru dremal. Prostor naj bo na takšnem mestu, da ne hodijo mimo vsi družinski člani.

Redni pregledi pri veterinarju

Starejši pes potrebuje redne preglede pri veterinarju. Smiselno je, da veterinar opravi dva pregleda na leto. To lahko izkoristimo med rednim preventivnim cepljenjem. Veterinar bo pregledal zobovje, po potrebi skrajšal kremplje in, če bo treba, opravil tudi laboratorijski pregled krvi in urina ter še kakšne druge preiskave.

Ohranjajmo zdravje duha

Poleg telesne hrane starejši pes potrebuje tudi primerno količino duševne. Ne pozabimo, da lahko psa marsičesa novega naučimo tudi v njegovih starejših letih. Naš štirinožni senior bo zelo užival, če se bomo z njim ukvarjali in ga bomo pohvalili, ko bo uspešno pokazal kakšno novo vajo oziroma kakšen nov trikec. Pri vajah moramo seveda upoštevati njegovo starost in telesne sposobnosti.

Privoščimo mu masažo

Z masiranjem psu povečamo občutek ugodja – vemo, da je prijetna masaža všeč tudi nam, ljudem. O masaži psov je veliko napisanega, najbolj znana je metoda Linde Tellington, ki jo bolj ali manj obvladajo številni slovenski skrbniki psov. Metoda je znana tudi pod imenom TTouch in z njo ne vplivamo ugodno le na mišice in dihanje, ampak lahko z njo uspešno odpravljamo tudi strah in bolečine. Sicer pa je za psa lahko prijetna in koristna masaža s kakšno mehko ščetko.

Ob slovesu ne pustimo samega

Le malo psov umre naravne smrti. Ko pes onemogel obleži in ne more vstati ali ne more več nadzorovati izločanja blata in urina, je verjetno zelo blizu čas, ko bomo morali razmišljati o uspavanju. Ob odločitvi za ta zadnji korak je prav, da smo ob svojem zvestem štirinožnem prijatelju vse do konca. Ko se kuža za vedno poslavlja od nas, nujno potrebuje našo bližino. Zato ga med potovanjem k mavrici božajmo, držimo njegovo tačko v rokah in kuža bo umirjeno odpotoval.

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.