09.10.2020

Spet je na delu goljuf, ki zbira "za živali" - ne nasedajte!

Pogosto smo že poročali o spornem ravnanju nekaterih posameznikov, ki po različnih regijah zbirajo denar, ki naj bi bil namenjen oskrbi brezdomnih živali. Osebe "tarčam" običajno povedo, da so člani katerega od društev za zaščito živali ali celo lokalnega zavetišča, ob tem pa v rokah držijo tudi slike "ubogih živali", ki naj bi bile nastanjene pri njem oz. na sedežu društva. Po navedbah Društva za zaščito živali Maribor je bil v minulih dneh goljuf na delu na območju Mestne občine Maribor. Običajno se zadržuje v blokovskih naseljih, šlo pa naj bi za starega znanca policije."Res nam je zelo hudo pri srcu. In se počutimo kar nemočne in malo obupane, da tega ni moč zaustaviti; ko nekdo podari denar in misli, da daruje za živali. A sploh ni res. In dajo denar temu človeku. In to niso majhni zneski. Mi bi z njimi poplačali veliko stroškov, ki nas pestijo. In vsakodnevno, preverjeno, pomagamo živalim. Pa sploh ne gre za to. Gre za to, da se nekdo okorišča na njihov račun. Živali pa od tega nimajo nič. Ne dajajte denarja od vrat do vrat. In opozorite starejše in vse, ki ne uporabljajo družabnih omrežij. Pomagajte razširiti to novico," pišejo v Društvu za zaščito živali Maribor.

Pomembno je vedeti, da organizacije, kot so zavetišča in društva za zaščiti živali donacij nikoli ne zbirajo "od vrat do vrat". Če boste na sumljiv način zbiranja denarja vendarle naleteli tudi sami, od zbirateljev donacij zahtevajte odločbo upravne enote in pooblastilo za zbiranje donacijskih prispevkov. Marsikoga bo že vprašanje o takšnih podatkih spravilo v zadrego in se bo raje obrnil, preden nadaljuje nečedne posle. Če neznanec nima dovoljenja za pobiranje prispevkov oziroma ustrezne službene izkaznice, mu denarja ne izročajte, prav tako pa na policiji priporočajo, da jih ne spuščate v stanovanje, saj so v podobnih primerih znane priložnostne tatvine.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.