19.10.2019

Sprememba zakona: Živali ne bodo več samo stvari, ampak čuteča bitja

Vlada bo že te dni obravnavala predlog zakona, ki bo določal, da živali niso zgolj stvari, ampak čuteča bitja, zaradi česar bodo deležne posebne obravnave. Do zdaj je slovenska zakonodaja namreč živali enačila z neživimi predmeti, kot so denimo avtomobilski ključi. V primeru zanemarjanja ali mučenja živali tako zakon zdaj storilca obravnava kot v primerih poškodovanja ali uničenja tuje stvari.



Aktualna zakonodaja ni samo (etično) nesprejemljiva, temveč tudi v neskladju z evropskim pravnim redom, ki živalim priznava poseben pomen. 13. člen Pogodbe o delovanju EU namreč jasno določa, da so živali čuteča bitja, opozarjajo mnogi. Da bi se ta določba prenesla v slovenski pravni red, se je pred meseci zavzela tudi poslanka Meira Hot. Slednja opozarja predvsem na 15. člen zakonika, ki določa, da je stvar samostojni telesni predmet, ki ga človek lahko obvladuje. "Potemtakem se v skladu s teorijo in sodno prakso med stvari štejejo tudi živali", je bila kritična Hotova. V času, ko smo priča vedno številnejšim primerom grozovitega mučenja in zanemarjanja živali, se tako po besedah poslanke kaže še večja potreba po dopolnitvah zakonodaje na način, da bo ta živali ščitila, kršilce pa primerno sankcionirala. Ob tem Hotova pove, da ta vsebina presega vidik prava, saj gre po njenem za moralo, za etiko in navsezadnje za odnos družbe do vprašanja primernega ravnanja z živalmi, "ki ob primerih zaprtega psička v stanovanju, da je ta umrl od žeje in lakote ter zanemarjanju konja, da so mu razpadla kopita, terjajo najresnejši premislek."

Hotova je že ob vložitvi poslanske pobude izrazila zadovoljstvo, da je ministrstvo za pravosodje k tej problematiki pristopilo proaktivno, saj je prepričana, da mora biti skupni cilj vseh dobrobit živali. Po njenem predlogu bi v zakon morali dodati nov, 15.a člen, ki bi določal, da so živali čuteča bitja. Ministrstvo za pravosodje je sledilo temu predlogu in že v naslednjih dneh bo predlog obravnavala vlada.

Vir: Svet24 in arhiv Pes moj prijatelj
Foto: Depositphotos

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.