0
0,00 €

Stik s to gosenico je lahko smrtno nevaren!

Objavljeno: 26.02.2019

 

Predvsem v zadnjih letih v spomladanskem obdobju v Sloveniji beležijo povečano številčnost hrastovega in pinijevega sprevodnega prelca. Gre za vrsto metulja, katerega dlakave gosenice ob stiku močno vplivajo na zdravje ljudi in živali.

 

Hrastov sprevodni prelec najraje napada starejše hrastove sestoje, predvsem na Krasu in v borovih gozdovih je mogoče naleteti tudi na pinijev sprevodni prelec. Dlačice teh gosenic so zelo strupene. Gnezda so praviloma v rogovilah vej in na deblu ter dosegajo velikost do manjše melone.

 

Gosenice se sicer v sprevodih, po tleh selijo iz drevesa na drevo ali do listja, s katerim se hranijo. V tem času lahko pride do tega, da jih v svojem gobčku iz radovednosti, ali povsem nehote med brskanjem po travnati površini "okusi" tudi naš pes. Gosenice imajo drobne ožigalne in strupene dlačice, ki ob dotiku s človeško kožo povzročajo vnetje s srbečico, pri psih pa ima lahko stik še veliko bolj neprijetne posledice.

 

Kateri so simptomi, po katerih lahko posumimo, da je kuža prišel v stik s strupeno gosenico?

 

Stik s strupeno gosenico je v veliko primerih za psa zelo nevaren. Pes se bo kmalu po stiku z gosenico pričel nenadno in intenzivno sliniti, odklanjal bo hrano, imel bo povišano telesno temperaturo. Tudi bruhanje in (krvava) driska sta značilna simptoma, že v nekaj minutah po stiku z gosenico pa lahko pride do otekline jezika, v najhujšem in skrajnem primeru tudi do zadušitve. Dlačice gosenic so tako zelo strupene, da lahko odmre tkivo na pasjem jezičku, veterinar mora nato odmrle dele jezička odstraniti.

 

Kako ukrepati v primeru, da pes poliže strupeno gosenico sprevodnega prelca?

 

Psu je potrebno čimprej z vodo temeljito izprati ustno votlino in gobček. Mnogi psi tega ne bodo dopustili, bodisi zaradi bolečin in pekočega občutka, ki jim ga bo stik s strupeno gosenico povzročil, ali zaradi svoje siceršnje nemirne narave. V tem primeru nam bo v pomoč brizgalka (brez igle), s pomočjo katere skušamo kar se da najbolje izprati strupeno snov v pasjem gobčku.

 

Po tem nemudoma odhitimo k veterinarju, ki se bo (glede na resnost poškodbe) odločil za nadaljnje ukrepanje.

 

Foto: Shutterstock in www.vetclick.it

ENA OD DESETIH

  • V svetu samo eden od desetih zapuščenih psov do konca svojega življenja najde dom.

Zadnji oglasi

Izgubljeni: Pogrešajo psičko Eono - najditelju ponujajo nagrado!
Pri zbiralniku vode v Dolnjih Slavečih (poleg Grada) je v nedeljo okrog 13. ure v gozdu izginila psička Eona (pasme trobarvni srbski gonič)...
Oddajo se: Dom išče osem malih razbojnikov in sedem starejših psov!
Če razmišljate o tem, da bi svoj dom pripeljali psa ali mačko, dobro razmislite tudi o tem, kaj prihod živali prinaša v...
Oddajo se: Varovanci Zavetišča Meli iščejo dom!
Če razmišljate o tem, da bi svoj dom pripeljali psa ali mačko, dobro razmislite tudi o tem, kaj prihod živali prinaša v...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno