Stres pri mladičku

Stres lahko močno vpliva na mladička, tako fizično kot psihično. Ko je kosmatinec še mali, je še posebej občutljiv na stres, saj se še uči in razvija svoje sposobnosti prilagajanja na okolje. Tu je nekaj načinov, kako lahko stres vpliva na malo kepico:

 

Vedenjske spremembe

Mala kepica pod stresom lahko kaže vedenjske spremembe, kot so razdražljivost, nenadna agresija, izogibanje stiku z ljudmi ali drugimi živalmi, pretirano lizanje ali grizenje tačk, povečano lajanje ali jokanje, nezmožnost sprostitve in počitka ter zelo rahel spanec.

 

Prebavne težave

Stres lahko privede do prebavnih težav, kot so driska, bruhanje ali zaprtje. To lahko povzroči težave pri prebavi hrane in absorpciji hranil, kar lahko vodi v izgubo apetita in same teže.

 

Slabšanje imunskega sistema

Stres lahko oslabi imunski sistem kosmatinca, kar poveča tveganje za razvoj različnih bolezni in okužb.

 

Težave s socializacijo

Če je mala kepica izpostavljena kroničnemu stresu, lahko razvije težave pri socializaciji z drugimi psi in ljudmi ter se nauči napačne komunikacije z okoljem. To lahko vodi v težave pri razvoju zdravih odnosov in vedenja v prihodnosti.

 

Psihološki vplivi

Stres lahko negativno vpliva na psihično dobrobit mladička, kar lahko povzroči tesnobo, strah, depresijo ali druge duševne težave.

 

Da bi zmanjšali vpliv stresa na mladička, je pomembno, da ustvarimo varno in spodbudno okolje ter mu zagotovimo ljubečo in dosledno oskrbo. Redna telesna aktivnost, igra, pozitivno usmerjanje in pravilna prehrana pomagajo zmanjšati stres in izboljšati splošno dobrobit male kepice.

 

Maja Šparovec
Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnik

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.