04.06.2024

Strožji pogoji za vnos psov in mačk iz Rusije in Belorusije

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvešča, da bo od 16. septembra 2024 dalje za vnos psov, mačk in belih dihurjev iz Rusije in Belorusije v Evropsko unijo zahtevan test titracije protiteles za steklino, opravljen v odobrenem laboratoriju in z zadostnim titrom protiteles proti steklini. Test bo treba opraviti vsaj tri mesece pred vstopom na ozemlje EU.

 

To posledično pomeni, da vnos pasjih in mačjih mladičev ter mladičev belih dihurjev v EU pred dopolnjenim sedmim mesecem starosti ne bo več mogoč. Mladiče se proti steklini lahko cepi po dopolnjenem 12. tednu starosti. Vzorec krvi za test titracije protiteles se odvzame 30 dni po cepljenju, nato pa bo na vstop treba počakati še dodatne tri mesece. Ti pogoji bodo veljali za netrgovski vstop in uvoz psov, mačk in belih dihurjev iz teh dveh držav.

 

Enaki pogoji bodo veljali tudi za vračanje odraslih psov, mačk in belih dihurjev iz Rusije in Belorusije. Lastniki morajo zato poskrbeti, da bo test titracije opravljen v Sloveniji oziroma državi članici EU, še preden žival zapusti Unijo. V tem primeru trimesečno čakalno obdobje po testu titracije ne bo obvezno. To pomeni, da živali lahko odpotujejo z lastnikom, ko pooblaščeni veterinar v EU vpiše ugoden rezultat testa v EU potni list za hišne živali.

 

Če se test titracije opravi v tretji državi, pa je treba upoštevati trimesečno čakalno obdobje po opravljenem testu titracije pred premikom živali v EU. 

 

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.