Supanje s psom

Vsi potrebujemo kdaj oddih od napornih dni v službi in zakaj si ne bi kdaj privoščili prav sprostitev na vodi s supom in to še s svojim kosmatincem na njem.

 

Supanje ali stoječe veslanje na deski je šport, ki ga lahko izvajamo skupaj s psom. Supanje namreč ni tako preprosto saj potrebuješ dobro ravnotežje in psa, ki nima težav s supom in hojo, stojo in sedenjem na njem medtem, ko se sup premika in drsi.

Kakšno opremo potrebujete?

 

Če vzamete psa s seboj na sup, si priskrbite stabilno desko, ki ima dovolj prostora za oba. Deska ne sme biti spolzka, da psu ne drsi. Zaradi varnosti vam svetujemo da ima pes vedno na sebi rešilni jopič z ročajem, s katerim psa po potrebi enostavno dvignete na sup. Brez ročaja je mokrega psa težko spraviti iz vode, tudi če je majhen!

 

Rešilni jopič ima tudi pritrdilno točko za povodec, kar je lahko koristno, če vaš pes rad odplava stran od vas ali skoči z deske, preden mu dovolite. Na splošno pa mora biti pes ohlapno pripet,  da se ne zaplete v povodec ali poškoduje.

 

Za na sup vam svetujemo, da vzamete še brisačo, ki naj bo večja od psa, veliko slastnih majhnih priboljškov in flaško za vodo.

Kako začeti?

 

Pred supanjem psu obvezno skrajšaj krempeljčke, saj s tem omogočite boljše ravnotežje pa še deska je zaščitena pred morebitnimi praskami. Pes naj bo star vsaj 6 mesecev in ga predhodno seznaniti z vodo in s plavanjem. Pes naj poleg osnovnih vaj poslušnosti, obvlada tudi kako sedeti pri miru in se umiriti.

 

Preden svojega psa vzamete s seboj na vodo, se mora počutiti udobno na supu v varnem okolju, na kopnem. Pomembno je, da svojemu psu omogočite dobro izkušnjo, zato sup povežite z nečim pozitivnim (priboljški, pohvala).

 

Priprava na supanje naj bo sestavljena iz treh delov:

 

1. Privajanja na sup na kopnem,

Začnete lahko tako, da psu dovolite, da pregleda desko in ga za to nagradite. Če se ne dvigne sam na desko, ga lahko poskusite zvabiti nanjo s priboljškom. Ne potiskajte psa, pustite mu, da sam počasi spozna desko.

Ko se pes počuti udobno stati na deski, ga lahko začnete premikati. Najprej previdno, le majhni gibi, nato počasi večji. Če pes ni navajen premikanja deske, je lahko prestrašen in negotov, ko se odpravite v vodo, zato je pomembno, da ga pripravite na to, kar prihaja. Napredujte postopoma in ga nagrajujte.

Priporočamo vam trenirati ukaze za vstop na desko in z nje, tako da lahko nadzorujete, kdaj lahko pes skoči v vodo in kdaj ne. Te ukaze uporabljajte tudi, ko stojite na supu.

 

2. Privajanje na sup na vodi

Ko pes že obvlada vse na površini, se lahko začnete premikati proti vodi. Zgoraj opisani postopek ponovite na obali, da se bo pes dobro počutil tudi v novem okolju.

Nato lahko začnete v plitvi vodi. Če se zgodi, da vaš pes postane negotov in skoči z deske, je lahko zanj tolažba, da ima trdno površino pod nogami. Pohvalite in nagradite svojega psa, ko naredi, kar želite od njega.

 

3. Supanje s psom.

Ko pes nima več težav z mirovanjem na premikajočem se supu ga povabimo na sup in ga umirimo na brisači. Nato se na sup povzpnemo še sami in ga potrjujemo s hrano v sedečem položaju. Nadaljujemo lahko v klečečem položaju, nato pa počasi vstanemo in začnemo veslati. Psa damo na sup večkrat za kratek čas, saj je učenje vsakega novega vedenja za psa utrujajoče, nato pa čas in razdaljo postopoma povečujta.

Kam in kdaj na sup?

Najboljše lokacije za supanje s psom so jezera in mirne stoječe reke. Med najbolj obiskane štejemo: Zbiljsko, Velenjsko in Trbojsko jezero. Se pa tudi na obali najdejo primerne lokacije za supanje s psom. Odsvetujemo pa vam turistične kraje z veliko gneče. Pomembno je, da izberete psom prijazen prostor za vstop v vodo, ki naj bo preprosto dostopen in seveda dovoljen za pse.

Nekateri supajo v vseh letnih časih, a najbolj primerni so pozna pomlad, poletje in začetek jeseni. Hladna voda ni najbolj zdrava za psa. Najboljši deli dneva so zjutraj, popoldan in proti večeru. Izogibajte se vročini in močnemu soncu. Na morju je lahko hitro zelo prevroče, ob rekah in na jezerih pa je občutek vročine odvisen od lege.

 

Pomembno je, da psa na aktivnost navadite počasi in z veliko pozitivne motivacije. Ne uporabljajte sile in svojemu kosmatincu pričarajte čim boljšo izkušnjo, le tako bo doživetje prijetno za vse.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj 

Fotografije: Sandra Šeliga (osebni arhiv) in Pes moj prijatelj

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.