0
0,00 €

Svetovni vrh zasedajo slovenski reševalni psi

Objavljeno: 09.04.2018

Reševalni pari Društva enota reševalnih psov Slovenije že tri leta posegajo po samem vrhu na svetovnem prvenstvu v delu reševalnih psov. Leta 2015 je bila Nevenka Štor s psičko Neli svetovna prvakinja, leto kasneje je Sebastijan Strašek zasedel tretje mesto, minulo jesen pa je posegel po drugem mestu. "Neli je svetovna prvakinja v iskanju pogrešanih oseb v naravi. Za tak dosežek je potrebno veliko kondicije, hitrega gibanja, enkratnih odzivov in seveda tudi zdravi sklepi," je dejala Nevenka Štor, ki je s svojo Neli na Danskem osvojila najvišje mesto. Neli uživa na treningih in tekmovanjih iskanja pogrešanih oseb. A da sta prišli do tega naslova, sta prehodili kar trnovo pot, še dodaja. "Vsak torek trenirava iskanje pogrešanih, včasih v ruševinah, največkrat pa v gozdu. Poleg tega imamo tudi trening poslušnosti in ovir, to delamo, ko imamo čas, a zagotovo vsak teden, pred tekmovanjem pa tudi dvakrat, trikrat na teden," razlaga Nevenka.

 

 

Društvo enota reševalnih psov Slovenije je sicer zveza več društev, ki spadajo pod okrilje Kinološke zveze Slovenije in v svojih enotah usposabljajo vodnike in pse za reševanje ob primeru naravnih nesreč ter za iskanje pogrešanih oseb. V Sloveniji se letno izgubi in se nato išče več kot 300 oseb, zato je postalo urjenje psov za iskanje pogrešanih oseb zunaj urbanih središč sestavni del šolanja in urjenja reševalnega psa.

 

Vsi vodniki reševalnih psov v Sloveniji so prostovoljci. Šolanje reševalnega psa poteka celo njegovo življenje. Kljub izrednemu razvoju znanosti in tehnologije, človek ni sposoben najti v ruševinah zasutega človeka. To pa uspešno naredi izšolan reševalni pes. Ob vsakem potresu, pri iskanju zasutih pod snežnim plazom, pri iskanju pogrešanih oseb v težko prehodnih gozdovih, je reševalni pes zaradi svoje izredne učinkovitosti neprecenljiv človekov sodelavec.

 

Vir in foto: kd-ljubljana.si in arhiv Pes moj prijatelj

NAJVEČ JE ZAPUŠČANJA

  • Glavni razlog, zakaj pes ali muca pristaneta v zavetišču je zapustitev s strani skrbnika.

Zadnji oglasi

Oddajo se: Zaradi selitve oddajajo Olija
Grega nam je poslal sledeče: Živjo sem Oli, zelo prijazen kuža , star 4 leta. rojen na dan žena 8. marca. Sem mešanec med ptičarjem in...
Oddajo se: Prijazna pasja duša si zasluži še eno priložnost!
Oldi, še vedno čaka na svojo priložnost, da zaživi polno seniorsko življenje. Njegova zgodba nam je neznana, a brazgotine na gobčku,...
Oddajo se: Svoj dom išče Aron
Iz Društva za zaščito živali Lajka sporočajo: Aron je kuža manjše rasti, z ne preveč bleščečo preteklostjo - bil...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno