0
0,00 €

Švicarka, ki pretepa in 'kuha' pse, jih bo morda dobila nazaj

Objavljeno: 07.08.2018

Po tem, ko v sodelovanju z Radiem Capris in Obalnim društvom proti mučenju živali že nekaj dni spremljamo zgodbo psov, ki jih na Obali 46-letna tuja državljanka zapira v pregreti avtomobil, so danes iz Policijske uprave Koper še uradno potrdili, da je veterinarski inšpektor včeraj ženski pse odvzel. Trenutno so nameščeni v lokalnem zavetišču. Kot smo že poročali, so državljanko Švice najmanj štirikrat v nekaj dneh zalotili na različnih lokacijah, kako je pse pustila zaklenjene v svojem avtu, medtem pa sama posedala po različnih lokalih. "V razgovorih s pričami so policisti tudi ugotovili, da je lastnica v lokalu enega od psov brcala oz. pretepala," se bere danes v poročilu Policije.

 

 

Opozorila, prisilna sredstva, globe v skupni višini skoraj 4.000 evrov (ki jih je plačevala na licu mesta) ... vse to ženske ni odvrnilo od ponavljanja svojih neodgovornih dejanj.

 

"V različnih primerih policisti obveščamo inšpekcije po določenih protokolih. Med policijo in veterinarsko inšpekcijo je sprejet tudi protokol oz. dogovor o usklajenem delovanju pri obaravnavi primerov zaprtih živali v pregretih vozilih in to sodelovanje lahko ocenimo kot zgledno," so danes sporočili s Policije. Dejstvo pa je, da v zadnjih primerih veterinarski inšpektor na lokacijo ni prišel. "Meni je bilo povedano, da so psi v redu. Ne vem, zakaj bi prišla zdaj dol. Bomo reševali drugi teden, ali kaj?" se sliši iz telefonskega pogovora z veterinarsko inšpektorico, ki so ga v soboto posneli pri Obalnemu društvu proti mučenju živali.

 

 

"Jaz moram imeti razlog, da odvzamem pse. Ne morem jih odvzeti kar tako," pojasnjuje inšpektorica. Zakaj inšpektorji v pretepanju in "kuhanju" psov niso videli razloga za takojšnji odvzem, ostaja neznanka.

 

Pri Policiji danes navajajo, da morajo policisti na kraju v vsakem posameznem primeru sicer oceniti stanje  psov. Pri  tem  pa  poudarjajo,  da policisti niso strokovno usposobljeni za takšno oceno, prav tako tega ne morejo opredeliti občani. Izhajajoč iz tega navedka toliko bolj preseneča argument inšpektorice, ki v telefonskem pogovoru razlaga, kako "na kraj ni prišla, ker so policisti rekli, da je s psi vse v redu."

 

Priče sobotnega dogodka (med drugimi tudi člani Obalnega društva proti mučenju živali) pravijo, da psi resda niso bili življenjsko ogroženi, a da je bilo njihovo stanje daleč od odličnega. "Kako pa vi veste, da je s psi vse v redu? Zakaj ne pridete na lokacijo in sami ugotovite stanje?" v posnetku članica društva, sicer veterinarka, vpraša dežurno veterinarsko inšpektorico. No, slednja je naposled prišla, a šele po tem, ko je Radio Capris, ki je sprožil "akcijo" vse skupaj objavil na svojih družbenih omrežjih. Po treh "neuspelih" poskusih lahko domnevamo, da se je zgodba z odvzemom psov včeraj zaključila bolj zaradi "pritiska javnosti".

 

V policijskem postopku, ki je minulo soboto trajal še nadaljno uro, psov lastnica ali policisti sploh niso spustili iz avtomobila. Vodo so jim prinesli šele po vztrajanju prisotnih članov društva, prav tako so lastnici policisti naročili, naj odpre šipe v avtomobilu šele po 30 minutah od začetka policijskega postopka, pravijo v Odpmž. "Imela sem občutek, da smo policistom pokvarili popoldan. Moteč faktor jim ni bila gospa, ampak mi. Vsakemu bi bilo jasno, da bo lastnici najprej naročil, naj odpre vsa okna ali da pse iz avtomobila. Upam si trditi, da so policisti s svojim dejanjem še dodatno krivi za mučenje živali, ker so jih ves čas pisanja zapisnika pustili v avtomobilu. Na našo prošnjo, naj vendarle psom odprejo okna, so odgovarjali z 'boste morali malo počakat'. Mi lahko čakamo. Psi pa pač ne," danes pove Andrea Bogataj Krivec iz Obalnega društva.

 

Posnetek celotnega pogovora z veterinarsko inšpektorico (vir: Odpmž)

 

Na Veterinarski upravi zdaj pojasnjujejo, da so se glede na napoved nadaljevanja vročine, odsotnost začasnega bivališča lastnice psov in ponavljajočih se dejanj puščanja psov v avtu, odločili za začasen odvzem psov. Začasen odvzem velja, dokler imetnica ne predloži dokazov, da imajo psi ustrezen bivalni prostor, ki zagotavlja zaščito pred padavinami, vetrom, mrazom in sončno pripeko, preprečuje pobeg živali ter omogoča potrebno gibanje in da so živali zavarovane pred izpadom ali pobegom iz prevoznega sredstva ter zaščitene pred vročino, sončno pripeko, mrazom in padavinami, navajajo na upravi.

 

Sklep? Navkljub ugotovitvam Policije, da ženska pse pretepa, nedvoumnih dokazih, da je pse večkrat zapirala v avto, medtem ko je bilo zunaj 35 stopinj ali več ... mnogih opozorilih, globah ipd... se utegne torej zgoditi, da bodo prihodnji teden psi spet pri njej. Bržkone bo ženska, ki v Sloveniji nima prebivališča (in je tukaj kot turistka), predložila dokaz, da ima v tujini prebivališče, s tem pa izpolnila pogoj, ki ji ga je postavila inšpekcija.

 

VIDEO ODZIV Obalnega društva proti mučenju živali:

 

 

 

NAJVEČ JE ZAPUŠČANJA

  • Glavni razlog, zakaj pes ali muca pristaneta v zavetišču je zapustitev s strani skrbnika.

Zadnji oglasi

Oddajo se: Lepotička Meda išče svoj domek
  Lepotička Meda išče svoj domek. Stara je tri mesece in bo srednje rasti. Nežna in prikupna, navajena na pasjo in mačjo...
Najdeni: 10-letna psička išče svojega skrbnika!
  Ob cesti v Prelesju (Občina Kanal ob Soči) so našli psičko brez čipa. Je manjše rasti in stara približno 10 let....
Najdeni: Čigava je ta 3-mesečna psička?
  Včeraj so v Zavetišče Ljubljana sprejeli psičko, najdeno na Vrhovcih. Psička je stara okoli 3 mesece. Na sebi je imela rdečo...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno