0
0,00 €

Kaj so pogosto ozadja krožnika testenin s svežimi tartufi?

Objavljeno: 21.03.2018

"Jaz sem ta vikend spet kolesarila po Istri, mimo vasi Livade. Zaznala sem, da ne samo tam, tudi drugje v širši okolici je mnogo psov, ki živijo v katastrofalnih razmerah. Očitno so tam tartufi lokalni biznis. Ravno pišem sporočilo zagrebški organizaciji za zaščito živali. Če se ne bo nič zgodilo, bom našla evropsko mednarodno organizacijo. To se mora nehat! Jaz spat ne morem, ko mislim na tiste nebogljene živalce," se glasi sporočilo bralke, ki je pred dnevi prispelo na naš naslov.

 

O psih "tartufarjih" na našem portalu pišemo že nekaj let. Kaj so ozadja krožnika testenin s svežimi tartufi, ki si ga mnogi, tu pa tam, privoščimo v lokalni restavraciji, še vedno ni povsem jasno. Mnoge zgodbe, ki prihajajo predvsem iz sosednje Hrvaške in o katerih smo poročali tudi na tem mestu, še vedno nekajkrat letno (predvsem v sezoni) pretresajo domačine in turiste. V hrvaškem delu Istre je sicer na delu 2500 tartufarjev in približno 7000 psov izurjenih za lov.

 

Pes "tartufar" v vasici Livade (foto: Happy End)

 

"Obožujete tartufe? Ste se kdaj vprašali, kako je steklenička tartufove omake prišla na vašo mizo? Mi bomo ves čas objavljali slik psov tartufarjev, ki svojim lastnikom vsako leto prinašajo do 50.000 evrov zaslužka in živijo dobesedno v bedi. Ti psi živijo pri nas, vsem pred nosom. Velik del lastnikov ima te pse za delovni stroj, ne pa za živa bitja. Velika večina jih je mnenja, da bo lačen pes boljši iskalec tartufov in jih bo našel veliko več. Dokler so živi in zdravi so zanje vredni zlata. A ne dobesedno. Kajti v resnici so jim vredni toliko, da živijo v slabših pogojih kot psi, ki so v katerem od "šintarskih" zavetišč iz držav bivše Jugoslavije. Brez hrane, vode, na mrazu, poleti pa na pekočem soncu," so pred časom zapisali pri hrvaškem lokalnem društvu Happy End, ki že dolga leta opozarja na problematiko psov, ki iščejo tartufe v hrvaški Istri.

 

Po njihovih besedah se življenje velikega števila teh psov zaključi v trenutku, ko niso več v najboljši formi. Ko pes zboli in ne more več dostojno opravljati svojega "poklica" ga v najboljšem primeru evtanazirajo, pravijo v društvu. V najslabšem jih čaka kruta smrt, to pomeni zapustitev, stradanje ali celo udarci s kolom.

 

Psa "tartufarja" v vasici Livade (foto: Happy End)

 

Predsednik združenja tartufarjev je take obtožbe nedavno za enega od hrvaških medijev sicer obsodil. Po njegovih besedah psi, ki so izurjeni za iskanje tartufov živijo v odličnih pogojih, redki so pa so primeri, ko lastniki s psi ne ravnajo dobro. Posploševati ni pravično, je odločen.

 

"Mi vemo za na stotine psov, ki v naši regiji živijo ali so živeli v povsem neprimernih pogojih. Le sprehodite se po teh vasicah, po katerih se vsako leto organizirajo veliki festivali tartufov. Videli boste res žalostne prizore nesrečnih bitij in življenjske pogoje, v katerih živijo skozi vse leto," pravijo aktivisti. Ob tem pa opozarjajo, da pse, v času, ko je v teh krajih največja gneča, denimo zaradi že omenjenega tartufarskega festivala, preprosto skrijejo očem širše javnosti. "Vseh teh psov ne moremo rešiti niti mi, niti en veterinarski inšpektor. Potrebna je masovna kampanja, v katero se bomo vključili vsi ljubitelji živali. Tudi lastniki psov, ki zanje skrbijo lepo, se morajo od teh grozot ograditi in jih obsoditi. Žal so tiho," so kritični prostovoljci.

 

"Pojdite enkrat v Livade, kjer so dnevi tartufov ves mesec september, in se sprehodite po Parenzani. Jih boste videli, te uboge tartufarje, takoj po izhodu iz vasi, vsi na neki njivi, na metrskih verigah, vsak privezan pri neki mini pasji uti "istrianstyle", vse skupaj obdano z plastično kurnik mrežo. Sem izredna gurmanka, mahnjena na tartufe, pa so se mi zagravžali," je pred dnevi napisala Andreja na socialnih omrežjih. In pritrdilo ji je še veliko drugih.

 

Pri največjem hrvaškem izvozniku istrskih tartufov Zigante tartufi so s problematiko seznanjeni. "Proti takim primerom smo se vedno borili in borili se bomo še naprej. Boj za dobrobit psov se pri nas nikoli ne bo ustavil. Naše podjetje sodeluje izključno s tartufarji, ki lepo skrbijo za svoje pse," so zapisali.

 

Primer psičke Blondy

 

Že lani smo na našem portalu objavili zgodbo, ki jo je napisala znana aktivistka za zaščito živali v hrvaški Istri Mae Isaksson. "Na področju Motovuna je Blondy znana kot eden najboljših psov, izurjenih za iskanje tartufov. Ko sem jo dobila, je bila stara 10 let in v stanju, ki si ga ne zasluži," se je glasilo sporočilo.

 

 

"Kilogram tartufov stane okoli 3.000 evrov. Zdaj pa si izračunajte, koliko denarja je iz gozda prinesla Blondy v zadnjih desetih letih. A njen pokoj izgleda tako, kot vidite na sliki. Sicer psička ni niti cepljena, niti čipirana, v sebi ima tudi metek, kar kaže na to, da je bila ustreljena," je zapisala aktivistka in dodala, da je v gozdovih hrvaške istre še na stotine takih psov. "Ti psi živijo v improviziranih boksih, polnih iztrebkov, so pomanjkljivo hranjeni, poleti živijo na soncu, brez vode. V zimskem času nimajo toplega zavetja, obisk veterinarja je redkost," ugotavlja.

 

 

Tudi Mae že vrsto let opozarja na slabe razmere, v katerih živijo ti psi. "Skozi vse leto prav vsak dan prejemam klice besnih turistov in izletnikov, ki prijavljajo neprimerno ravnanje s psi, predvsem na področju Motovuna in Livad. V poletnem času mnogi ljudje namesto na plažo ali na izlet, odhajajo k tem psom, jim prinašajo vodo in hrano," pravi Mae. Kljub večletnemu prizadevanju in prijavam, da bi bilo za te pse bolje poskrbljeno, do danes ni bil storjen noben očiten napredek. Ker z uradnimi prijavami do sedaj niso bili uspešni, želijo kraje, kjer je doma "odlična zlata goba", v javnosti predstaviti predvsem kot kraje, kjer so doma tudi veliki mučitelji psov. Na ta način bo po njihovem mnenju za problem neprimernega ravnanja s psi tartufarji izvedela širša javnost, ki lahko vpliva na to, da bo tudi ta problem s časoma lahko postal preteklost.

 

Tudi zastrupitve psov tartufarjev so zelo pogoste, na "delu" bi naj bila konkurenca (foto: Glas Istre)

 

Povezane vsebine: Nekaj let iščejo tartufe, nato obsojeni na trpljenje

 

LETA 2016 JE REGISTRIRANIH 15 ZAVETIŠČ!

  • V letu 2016 v Sloveniji deluje 15 zavetišč za zavržene in brezdomne živali. Ta vsako leto v svojo oskrbo sprejme na tisoče psov in muc ter drugih živali. Mnoge so po 30. dnevih bivanja v zavetišču evtanazirane. Če razmišljate o novem družinskem članu, obiščite katerega od zavetišč! Seznam in vse ažurne podatke najdete na našem portalu.

Zadnji oglasi

Oddajo se: Zaradi selitve oddajajo Olija
Grega nam je poslal sledeče: Živjo sem Oli, zelo prijazen kuža , star 4 leta. rojen na dan žena 8. marca. Sem mešanec med ptičarjem in...
Oddajo se: Prijazna pasja duša si zasluži še eno priložnost!
Oldi, še vedno čaka na svojo priložnost, da zaživi polno seniorsko življenje. Njegova zgodba nam je neznana, a brazgotine na gobčku,...
Oddajo se: Svoj dom išče Aron
Iz Društva za zaščito živali Lajka sporočajo: Aron je kuža manjše rasti, z ne preveč bleščečo preteklostjo - bil...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno