0
0,00 €

Tema tedna: Stres pri psih

Objavljeno: 24.02.2017

Tudi pri stresu lahko potegnemo vzporednice med pasjim in človeškim – oboji smo mu izpostavljeni. Našega ljubljenčka lahko pretirano vznemiri naš odhod od doma, pokanje petard, prihod novega družinskega člana ali pa za nas povsem vsakdanje stvari, denimo, obiski. Vsaka sprememba dnevne rutine pa za psa lahko pomeni stres.

 Športni ali tekmovalni psi so zaradi dinamike še toliko bolj izpostavljeni stresu. Že sami treningi pri večini psov povzročajo vznemirjenje. Ponavadi z laježem in postopanjem po pesjaku opozarjajo, da želijo delati. Tovrstni stres je ponavadi pozitiven za izvedbo vaje – kaže namreč veliko motiviranost za sodelovanje z vodnikom. Seveda pa se morajo psi naučiti tudi obvladovati navdušenje, sicer se lahko zbrano nastopanje hitro  sprevrže v histerično poskakovanje in lajanje.


Tudi z našimi (prevelikimi) pričakovanji lahko obremenimo psa. Psi se odzivajo na naše počutje in zato se na tekmovanjih marsikdaj odzovejo drugače, kot bi se sicer, saj se tudi sami na tekmovanjih počutimo in vedemo drugače kot na treningih in imamo zato tudi drugačno telesno govorico. Da se psi navzamejo vznemirjenja svojega vodnika, pa seveda ni nič novega. Ni povsem pojasnjeno, kako, vendar so psi sposobni zaznati določene spremembe v našem organizmu. To ponekod že izkoriščajo tudi v zdravstvene namene in šolajo pse, ki znajo opozoriti človeka na p epileptičen napad, ki se bo zgodil.

 Kaj je stres?


Zaradi naštetih stresnih dejavnikov se iz nadledvičnih žlez izločata tako imenovana stresna hormona adrenalin in kortizol. Oba pospešita bitje srca in dihanje, poviša se krvni tlak, v kri se sprosti več glukoze in poveča se sposobnost možganov, da jo izkoristijo. Vse to psu omogoči, da bo tekel še hitreje, se bojeval  še odločneje in se intenzivneje odzival na okolje. Vse to lahko pomeni zagotovilo za odlično izvedbo, hkrati pa je lahko razlog za številne napake na tekmovanjih, če psi niso naučeni obvladovati okoliščin.

Kot posledica delovanja adrenalina in kortizola se torej spremenijo nekateri fiziološki parametri. Ti pa lahko povzročijo:


- izgubo apetita,
- drisko in druge prebavne težave,
- rdeče beločnice,
- sopenje,
- izrazitejše potenje skozi blazinice,
- hujšanje in
- pogostejše uriniranje.

Pri mladičkih lahko to opazimo zlasti med igro. Tudi sobno čistim se lahko med preveč silovitim igranjem še zgodi lužica. Stresni hormoni namreč pospešijo odvajanje vode.

Čeprav ne govorijo, lahko veliko povejo


Psi morda ne morejo govoriti, pa vendar nam znajo marsikaj povedati. Z opazovanjem njihove telesne govorice bomo lahko prepoznali tudi znake stresa. Pojavijo se spremembe v vedenju, kot so


- nemir in lajanje,
- pretirano negovanje kožuha,
- pretirani odzivi na povsem normalne dražljaje,
- nezainteresiranost,
- pogosto zehanje in oblizovanje …


Gre za vedenja, ki sicer niso v navadi, pojavijo pa se nenadoma, ko je vsega preveč.

Kortikosteroidna hormonakortizol in adrenalin, ki se sproščata, pa imata na daljši rok tudi slabe učinke. Zavirata namreč imunski sistem ter tako slabita obrambne mehanizme telesa, ki mu omogočajo, da se brani pred boleznimi. Psi, ki so pod kroničnim stresom, pogosteje kažejo tudi znake vnetja kože, ušes, oči, dlesni in sečil.

Če stresni dejavniki ne ponehajo, lahko pride do različnih bolezni, poslabšajo se alergije, pojavi se izguba apetita, driska ali druge prebavne težave, zmanjša se sposobnost reprodukcije. Zaradi stalno zvišanega krvnega pritiska so psi bolj nagnjeni k srčno-žilnim boleznim, zaradi obilice glukoze v krvi pa k diabetesu.

Zaradi preveč izločenih stresnih hormonov lahko pride tudi do cushingove bolezni ali hiperadrenokorticizma. Gre za izločanje prevelike količine kortizola iz nadledvičnih žlez. Bolezen je zelo kompleksna, nanjo pa posumimo, ko žival zelo veliko pije in urinira, se redi, čeprav pojé manj, je nemirna, sope in se ji pojavljajo kožne spremembe.

S stresom povezane bolezen je tudi demodikoza, povzroča jo garjavec Demodex canis, ki je naravni prebivalec pasje kože. Najpogosteje zbolijo odraščajoči mladički, bolezen pa se pojavlja tudi pri odraslih psih. Da se garjavec pretirano razmnožuje, je lahko posledica genetske predispozicije  ali pa stresa. Zaradi slednjega pride do lokalnih sprememb – ponavadi se na glavi ali nogah pojavijo mesta brez dlake. Dlake se lahko brez posebnega zdravljenja zarastejo v mesecu ali dveh. Če se to ne zgodi, pa je potrebno zdravljenje. V nekaterih primerih lahko bolezen zajame kožo po vsem telesu. Bolezen se ne prenaša na druge živali ali ljudi.

Pomembno! Če pes zboli za generalizirano obliko demodikoze, ga ne smemo uporabljati za vzrejo. Pri tej obliki bolezni imajo namreč dedni dejavniki pomembno vlogo, saj se lahko bolezen prenese tudi na potomce. (JV)


Foto: Blaž Košak

 

ŠTEVILO ZAPUŠČENIH UPADA

  • V Sloveniji število sprejetih psov v zavetiščih upada (verjetno je razlog v obveznem čipiranju psov). V letu 2004 so v Ljubljani sprejeli več kot 760 psov, lani "le" polovico te številke. Se pa sicer povečuje število zapuščenih mačk, lastnikom v ljubljanskem zavetišču denimo vrnejo le dva odstotka izgubljenih mačk.

Zadnji oglasi

Izgubljeni: Pogrešajo psičko Eono - najditelju ponujajo nagrado!
Pri zbiralniku vode v Dolnjih Slavečih (poleg Grada) je v nedeljo okrog 13. ure v gozdu izginila psička Eona (pasme trobarvni srbski gonič)...
Oddajo se: Dom išče osem malih razbojnikov in sedem starejših psov!
Če razmišljate o tem, da bi svoj dom pripeljali psa ali mačko, dobro razmislite tudi o tem, kaj prihod živali prinaša v...
Oddajo se: Varovanci Zavetišča Meli iščejo dom!
Če razmišljate o tem, da bi svoj dom pripeljali psa ali mačko, dobro razmislite tudi o tem, kaj prihod živali prinaša v...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno