16.10.2019

To so psi, ki že dolga leta v naših zavetiščih čakajo na novo priložnost!

V nekaterih slovenskih zavetiščih so za posvojitev na voljo tudi psi, ki so tam že več let. Ti psi so praviloma sterejši in imajo določene posebnosti, zaradi katerih potrebujejo nekoliko drugačnega skrbnika. Bodisi bolj izkušeno in dosedno osebo, ki ima veliko kinološkega znanja ali zgolj nekoga, ki bo zanj imel res veliko časa in se bo po potrebi z njim v nadaljevanju udeležil tudi določenih izobraževanj. Večina zavetiških veteranov se oddaja pod posebnimi pogoji. Zavetišče psa z določenimi karakternimi značilnostimi zagotovo ne bo oddala vsakomur. Preverjanje ustreznosti potencialnega novega domovanja zato lahko traja nekoliko dlje. V zavetiščih si takim psom vsekakor želijo najti primeren dom, nenazadnje pa z izbiro primernega doma "zavarujejo" tudi sebe. V kolikor bi se v nadaljevanju izkazalo, da je prišlo v novem domu do kakšnih težav, bi del odgovornosti za morebitne nevšečnosti nosilo tudi zavetišče samo. Dejstvo je tudi, da so taki psi manj zanimivi za potencialne posvojitelje, predvsem zaradi katakternih "zahtevnosti" psa, nenazadnje pa tudi zaradi starosti. Kljub močnemu ozaveščanju o pozitivnih plateh posvajanja starejših psov, med ljudmi še vedno obstaja mnenje, da je posvojitev pasjega starčka zelo "tvegano" dejanje, kar pa seveda ne drži. O tem podrobno pišemo v drugih poglavjih.

Praksa zadnjih mesecev sicer kaže, da tudi za te pse obstaja žarek upanja. Iz mariborskega zavetišča so tako letos v nov dom pospremili že dva psa, ki sta v zavetišču bivala 5 let ali več (zgodba posvojenega Pikija je na voljo tukaj). Iz tega razloga smo se odločili, da v sklopu dobrodelno-ozaveščevalnega projekta Srce za tačke, ki ga v tem mesecu izvajamo s podjetjem Lidl Slovenija, podrobneje predstavimo tri pse, ki v posameznih zavetiščih bivajo najdlje. Jim bomo končno uspeli najti primernega in odgovornega skrbnika?


5 let bivanja v ljubljanskem zavetišču bo na predbožični dan "praznoval" Hrust. Razen v primeru, da mu pot prekriža oseba, ki mu bo ponudila dom. Že veliko pozivov k posvojitvi Hrusta je bilo v preteklih letih, resnega zanimanja praktično nobenega. Hrust je bil najden in pripeljan v zavetišče na predbožični dan leta 2014. Njegovi lastniki pa enostavno niso prišli ponj. Star je enajst let in pol, a je za svoja leta in velikost še vedno živahen in vitalen. Hrust ima rad mirno okolje, ko je v družbi ljudi, je umirjen in sproščen. Išče bolj izkušenega lastnika, ki mu bo lahko namenil veliko svojega časa. Bolje bi se počutil v umirjenem domu ali pri družini s starejšimi otroki, saj ne mara objemov in nenadnih dotikov. Rekorder v ljubljanskem zavetišču pa je Pajdo. V zavetišče je prišel dober mesec dni pred Hrustom. Do ljudi, ki jih pozna, je zelo prijazen in prikupen, do tujcev pa nekoliko zadržan, a se ob slastnem priboljšku hitro sprosti. Mačke mu predstavljajo plen, zato Pajdo ne bi bil primeren za bivanje skupaj s kakšnim mačkom. Oddaja se pod posebnimi pogoji, saj ima status nevarnega psa in mora na javnih površinah nositi nagobčnik. Išče izkušenega lastnika, ob takem človeku pa bo Pajdo prijeten in vdan spremljevalec.


Spomladi bo minilo že 7 let, odkar je v mariborsko zavetišče prišel Pongo. Kljub temu, da so v Zavetišču Maribor letos podali novoletno zaobljubo, da bodo temu kosmatincu našli dom, zanj očitno ni prišel pravi človek. V zavetišče je prišel kot nekaj mesečni mladič, to pa pomeni, da je v zavetišču praktično že vse življenje. Pred seboj ima še veliko let življenja. Je nežen in včasih muhast. Za svojega skrbnika si želi človeka z izkušnjami in veliko ljubezni.

Foto: Zavetišče Ljubljana in Zavetišče Maribor

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.