23.03.2021

Tokrat ne strup! Ob sprehajalni poti v meso zapičene britvice!

Na žalost današnji dan pričenjamo z obvestilom o še eni najdbi, na katero je sprehajalka naletela v Ulici Slavka Gruma v Novem mestu. Med sprehajanjem s psom je namreč naletela na kose "špeha", v katerega so bile zapičene britvice. Najdbo je odstranila, a obstaja verjetnost, da so posamezni primerki nastavljeni še kje v bližini.


Foto: Policijske kontrola Dolenjska

Brezsrčni ljudje sicer najpogosteje ob sprehajalne poti nastavljajo kose mesa z različnimi snovmi, najpogosteje strupom za podgane ali polžomorom. Vsak mesec poročamo vsaj o enem takem primeru - največ primerov pa je bilo v javnosti zabeleženih prav v zadnjih mesecih. Velika večina ljudi najdb uradno ne prijavlja, zgovoren pa je tudi podatek, da so v letu 2020 veterinarski inšpektorji, ki nadzorujejo izvajanje Zakona o zaščiti živali prejeli zgolj dve prijavi - kazni v obeh primerih niso izrekli.

 

Zastrupljanje živali je sicer kot prekršek opredeljeno v zakonu o zaščiti živali, gre pa lahko tudi za kaznivo dejanje mučenja živali. Storilca se lahko kaznuje z denarno kaznijo do 1.200 evrov ali zaporom do dveh let. Zelo pomembno je, da so ljudje vztrajni pri prijavah. Skrbnikom psov, ki so opazili, da je pes pojedel kakšno strupeno snov ali jo je le ugriznil, policisti svetujejo, naj jo primerno fotografirajo in obvestijo policijo. V primeru, da so se že pojavili znaki zastrupitve, pa je zaradi dokazovanja treba pridobiti analizo zaužite strupene snovi. Za uspešno dokazovanje je vsekakor treba storilca zalotiti na kraju kršitve oziroma pridobiti podatke o morebitnih pričah, ki bi potrdile, da je storilec nevarno snov na kraju tudi nastavil.

 

In če pride do zastrupitve?

 

Svetujemo vam, da psov na sprehodih v nobenem primeru ne puščate brez nadzora. Če se zgodi, da žival zaužije nastavljeno strupeno snov je pomembno vedeti, da so pri reševanju življenja največkrat lahko usodne že minute, zato je v teh primerih obvezen takojšen obisk pri veterinarju! Ljudje pogosto ne gredo za tem, da je pes zaužil strup, zato naj bodo skrajno pozorni, če se pes po sprehodu slabo počuti, če je bruhanje modro-zelene barve pa je čas za takojšnje ukrepanje. Vsako čakanje ima lahko usodne posledice.

 

Znaki zastrupitve se lahko pokažejo že v nekaj minutah - oteženo dihanje, nekoordinirana hoja, motnje v zavesti. Možne pa so tudi motnje vida, slinjenje, bljuvanje s krči, nekontrolirano izločanje, pojavi se lahko tudi driska. Za žival je tak strup v večini primerov usoden, saj napade dihalni center in posledično zadušitev. Tudi za to obstaja protistrup, vendar je čas res ključnega pomena. V trenutku, ko opazimo ali posumimo, da je pes zaužil takšen pripravek moramo resnično čimprej do veterinarja, pa še v tem primeru je uspeh zdravljenja vprašljiv.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.