05.12.2022

Tri decembrske želje

Spet je tu december, čas veselega praznovanja in druženja v pričakovanju novega leta. Ljudje v decembrski evforiji večkrat pozabimo na okolje okoli nas, in s tem tudi na živali, zato vam tokrat pišemo o naših treh decembrskih željah. Vse, kar si želimo za božič, je, da nam jih izpolnite.

 

Prva želja: 

Ne podarjajte živali za darilo. Nobene.

 

Žival ni darilo! V Društvu za zaščito živali Kranj nismo edini, ki smo že večkrat pisali o tem, a vedno znova pride čas, da to ponovimo. Živali so živa bitja, ki zahtevajo skrb, hrano, pozornost, ljubezen, zdravila, preglede, primeren prostor, čistočo ... Čutijo tako kot mi, vendar imajo to nesrečo, da v celoti ne znajo poskrbeti same zase, in tu moramo nastopiti mi.

 

Bodite odgovorni. Sprejmite posledice, ki pridejo s štirinožcem, tako kot sprejmete posledice, ki pridejo z dvonožcem (beri: otrokom). Otroke naučite skrbeti za živali, saj veste, da se največ učijo z zgledom, zato bodite ta zgled. In žival kupite (pri primernih vzrediteljih) ali posvojite skupaj, odgovorno, po premisleku z vsemi člani družine.

 

Ne podarjajte je kot darilo otroku ob nobeni priložnosti, ker žival ni darilo! Predvsem pa je ne podarjajte učiteljicam ob koncu leta, za rojstne dni, praznike, na "veselicah", srečelovih itd.

 

Druga želja:

Vzdržite se uporabe pirotehničnih sredstev. Vseh, ne samo petard.

 

Najprej se vprašajmo, kako žalostno mora biti življenje tistega, ki potrebuje pokanje in par bleščic v zraku, da se mu zdi vredno prestrašiti živali in ljudi okoli sebe za nekaj minut vznemirjenja.

 

Potem pa bi rada, da se vsi tisti, ki se vam to zdi vredno, vprašate, ali to res potrebujete ali morda lahko najdete drug način, da zbudite endorfine? Na račun nekaj minut vašega veselja in kar precej evrov v radiju par kilometrov prestrašite pse, mačke, ptiče, pa tudi otroke, starejše … Malo razmišljajte o tem naslednjič, ko želite kupiti pirotehnična sredstva.

 

Lastnikom živali pa polagamo na srce – ker se neobzirni ljudje iz skupine ljubiteljev pirotehničnih sredstev ne bodo čudežno spreobrnili, je na vas, da poskrbite za varnost svojih živali. Pse imejte in trdno držite na povodcih ves december in še malo januarja, v stanovanjih oz. hišah jim pripravite miren kotiček, čim dlje od zunanjega hrupa, in posvetujte se z veterinarjem glede uporabe blagih sredstev za pomirjanje. Enako velja za lastnike mačk – če vaše mačke niso izključno notranje z varnimi izhodi v zunanje okolje (kot bi pravzaprav morale biti), jih vsaj decembra in vsaj v večernih in nočnih urah imejte v stanovanjih oz. hišah. Enako velja za ostale živali – v času pokanja posebej skrbite zanje in jih skušajte pomiriti.

 

Tretja želja:

Zimski meseci so za živali naporni. Poskrbite zanje.

 

Lastniki psov pozimi pazite nanje predvsem na sprehodih – bodite pozorni, da psa ne zebe in da mu zaščitite tačke, saj so pozimi ceste in pločniki soljeni. Ker psi radi tekajo po snegu, se s sprehodov velikokrat vrnejo razgreti, zato jim dajte piti le vodo, ki ima sobno temperaturo, da se ne prehladijo.

 

Lastniki zunanježivečih mačk ali skrbniki prostoživečih mačk pazite, da hrano in vodo zavarujete pred snegom in dežjem. Hrana in voda tudi ne smeta zmrzniti, zato jih v ta namen pozimi raje hranite z briketi. Obenem poskrbite, da ima mačka zavetje – še posebej prostoživeče muce so ranljive, zato jim priskrbite vsaj delno zavetje pred zimskim vremenom.

 

Posebej opozarjamo še na prostoživeče muce, ki se pozimi v iskanju toplote večkrat zatečejo pod pokrov motorja in tam zaspijo. Vedno potolcite po pokrovu motorja in tako preprečite najhujše.

 

Poskrbite lahko tudi za ptičke. Pripravite jim krmilnico, ki naj bo v zavetju, in pazite, da jih hranite z zanje primerno hrano (zrnje z margarino, svinjsko mastjo, lojne pogače …). Ne hranite jih s suhim kruhom, drobtinami ali slano hrano. Vse to se namreč v želodcu napne in povzroča prebavne motnje, ki se pogosto končajo s smrtjo. Ne pozabite niti na vodo, za katero pazite, da ne zmrzne.

 

 

Že vnaprej se vam zahvaljujemo, da boste izpolnili naše tri želje. In če boste decembra mislili tudi na tiste okoli sebe, ki si ne morejo pomagati sami, boste leto res lahko zaključili z dobrimi občutki in tudi novega začeli na pravi način. Vam in vsem vašim želimo mirne in varne praznike, polne sočutja do vseh bitij, ki vas in nas obkrožajo.

 

Kolumna Društva za zaščito živali Kranj

Besedilo: Jerneja Faletič

Fotografije: Pexels

 


Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

 

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.