10.12.2020

Tudi Bauhaus pirotehniki rekel NE!

Lidl, Mercator, Eurospin - zdaj je še Bauhaus pirotehniki rekel NE! "Korak za tačke, korak za okolje!" so zapisali na svoji strani. "Odločili smo se, da z letošnjim letom prenehamo s prodajo pirotehnike. Verjamemo, da je to edini pravi korak v skrbi za okolje in živalim prijaznejši svet," so še dodali.

Spomnimo: Že lani smo se zelo razveselili novice, da so se pri Lidlu Slovenija, kot prvemu trgovcu pri nas, odpovedali prodaji pirotehničnih izdelkov. Poteza Lidla je v javnosti naletela na izjemno pozitiven odziv. Letos so odločitev, da pirotehniki odrečejo gostoljubje na svojih policah, sprejeli tudi pri Mercatorju. "Obvestilo, da v Mercatorju ne bomo prodajali pirotehnike, je naletelo na zelo dober odziv na družabnih omrežjih in v medijih. Za zdaj kupci po pirotehniki v naših trgovinah ne povprašujejo," nam je danes povedala Tanja Durin iz Mercatorja. Iz Eurospina so nam sporočili, da v njihovih trgovinah pirotehničnih izdelkov sicer niso prodajali nikoli.

Medtem pa pirotehnične izdelke v teh dneh oglašujejo nekateri drugi trgovci - tudi Špar in Hofer. "Pri podjetju Hofer glede oblikovanja ponudbe vseskozi upoštevamo želje in potrebe naših kupcev. Opažamo, da je povpraševanje po pirotehničnih izdelkih še vedno opazno, zato v našo ponudbo v časovno kratkem obdobju posebnih ponudb uvrščamo omejen nabor pirotehničnih izdelkov, večinsko s svetlobnim učinkom," pravijo pri Hoferju in dodajajo, da se zavedajo problematike uporabe pirotehničnih sredstev, zato razmišljajo tudi o nadaljnjih ukrepih glede ponujanja omenjenega prodajnega segmenta.

Novinarska vprašanja smo dopoldan naslovili tudi na podjetji Spar in Tuš, a odgovorov do tega trenutka še nismo prejeli.

Uporaba določenih pirotehničnih izdelkov prve kategorije je sicer dovoljena od 26. decembra do 1. januarja. Sočasno vsako leto potekajo tudi različne akcije ozaveščanja, v katerih policisti opozarjajo, da petarde niso igrača, saj lahko povzročijo hude poškodbe, katerih posledice lahko nosijo vse življenje. Neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov lahko namreč povzroči hude telesne poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok, poškodbe obraza in oči. V prednovoletnem času sicer obravnavajo okrog 15 tovrstnih hudih poškodb.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.