08.11.2021

Tudi Hofer in Špar umikata pirotehniko!

Kot smo že poročali prejšnji teden, se seznam trgovcev, ki pirotehniki dokončno mahajo v slovo, vse bolj daljša. Po Eurospinu, Lidlu in Mercatorju, so odločitev, da pirotehničnih izdelkov ne bodo več ponujali kupcem, letos sprejeli tudi v Hoferju. Novičko, ki smo jo objavili v četrtek, so pozdravili številni naši bralci in ljubitelji živali. "Sporočamo vam, da pirotehničnih izdelkov v trgovinah Hofer od letošnjega leta dalje našim kupcem ne bomo več ponujali. Upamo, da bomo s tem korakom vsaj malce prispevali k mirnejšim in varnejšim praznikom," so za naš portal povedali v Hoferju. Sledili so jim še v Šparu, od koder so nam dan kasneje sporočili sledeče: "V skladu z našo zavezo k trajnostnemu ravnanju ter željo po zagotavljanju varnih in mirnih praznikov smo v podjetju Spar Slovenija sprejeli odločitev, da pirotehničnih izdelkov ne bomo več ponujali v naših trgovinah. Zavedamo se negativnih posledic neodgovorne in nepremišljene uporabe pirotehničnih sredstev, ki lahko škodujejo tako ljudem in živalim kot tudi okolju, odgovornost do družbe in okolja pa predstavlja pomemben del našega poslovanja."Spomnimo, da je Lidl Slovenija prvi trgovec, ki je iz ponudbe izločil pirotehnične izdelke, in sicer leta 2019, lani mu je sledil še Mercator. Eurospin pa takih izdelkov sploh nikoli ni imel v ponudbi. Kako je z ostalimi trgovci? Iz Tuša na naša novinarska vprašanja ne odgovarjajo, lani so pirotehniko sicer še prodajali, a le nekaj dni, saj je vlada "tik pred zdajci" v luči zajezitve epidemije koronavirusa prodajo in uporabo vsakršnih pirotehničnih sredstev prepovedala. Tudi iz Obija in Merkurja odzivov letos nismo prejeli.

Znano je, da ima že omejena uporaba pirotehničnih sredstev in ognjemetov boljši vpliv na okolje, ljudi in živali. Zaradi pokanja mnoge domače živali v prazničnih dneh preživljajo zelo stresno obdobje. Mnogi psi zaradi tega pobegnejo, prihaja pa tudi do najbolj tragičnih dogodkov, kot so prometne nesreče in pogini domačih živali.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.