0
0,00 €

Tudi z vašo pomočjo bo zgodba Prača dobila srečen konec

Objavljeno: 24.04.2018

Grozljivi zgodbi pasjega azila smrti smo na našem portalu sledili od lanske jeseni. Slovenska javnost je za Pračo najprej izvedela lani poleti, ko je v notranjost azila s skrito kamero vstopila ekipa oddaje 24 ur. Naša prva pot v Pračo se je zgodila kmalu po tem. Na dan protesta, 11. novembra, ko se je v Sarajevu zbralo okoli dva tisoč ljudi v podporo mučenim psom iz Prače in vsem ostalim "uličarjem", smo vstopili v azil, čeprav nismo vedeli, ali nam bo uspelo. Kdo nas bo tam pričakal, ali nam bodo sploh dovolili vstopiti? Prizori so bili šokantni. V Prači je bilo takrat več kot 300 psov, večina v slabem stanju.

 

Skupaj smo s pomočjo podrpornikov iz Slovenije, predvsem pa pod okriljem ODPMŽ Pračo obiskali štirikrat. Vsakič s napolnjenim kombijem donacij, hrane, odej ... vse za pse iz pasjega taborišča. Tudi minuli vikend je bilo tako. Od začetnih 300 je danes v Prači še 66 psov. Ti psi bodo v nekaj tednih preseljeni v začasne ali trajne domove, Prača bo tako povsem izpraznjena.

 

VIDEOPOSNETEK ZADNJEGA OBISKA PRAČE MINULI VIKEND:

 

 

Po protestu v azilu Prača sicer ni umrl noben pes. Zaposleni, ki jih je plačeval Kanton Sarajevo so izgubili službo, psi so že šest mesecev prepuščeni zgolj in samo prostovoljcem ... brez njih bi te pse skoraj zagotovo pobili. Od tedaj so psi jedli dvakrat tedensko ali morda trikrat, če je bilo donacij več. Na žalost se Prača zdaj dogaja kar na ulicah, nam povedo lokalni aktivisti. Kanton Sarajevo namerava Pračo porušiti in zgraditi novo, očitno vse zato, da bi se s tem projektom spet "obrnilo" veliko denarja.

 

 

Andrea Bogataj Krivec, ki je vodila akcije za Pračo nam je pred dnevi v intervjuju za naš portal povedala: "Težko opišem občutke, ki sem jih doživljala ob obiskih Prače. Hujšega taborišča še nisem videla v svojem življenju, čeprav verjamem, da je takih "Prač" na jugu še veliko. Že samo tip gradnje tega zavetišča me spominja na taborišča iz starih židovskih filmov. Po eni strani mi je hudo, po drugi strani pa sem srečna, da smo bili del te zgodbe, v kateri smo pomagali psom in kolegom aktivistom iz Sarajeva. Zgodba namreč prihaja k srečnemu koncu, pse aktivisti selijo v začasne domove, Prača bo kmalu povsem izpraznjena."

 

Azil Prača je bil za kar 4 milijone evrov zgrajen leta 2012. Oblasti so projektu namenile veliko denarja, namen pa je bil umik psov z ulic Sarajeva na kraj, kjer bi jim poiskali nove domove. Neznano kam je iz azila v šestih letih izginilo preko 2.700 psov. Aktivisti so bili priča nekaterim primerom pobojev psov, kar so tudi dokumentirali, odkrili pa so tudi jame, v katere zakopavajo žive pse. Z azilom bi se naj odgovorni finančno okoriščali, po trditvah prostovoljcev bi se naj v njihove žepe stekla že preko 2 milijona evrov. Zaradi prijav vsega naštetega tožilstvo kantona Sarajevo že preiskuje enega najkompleksnejših primerov organiziranega kriminala v Bosni in Hercegovini.

 

 

Število brezdomnih psov v Sarajevu se je sicer močno zmanjšalo, kar potrjujejo statistike za leto 2015 in 2016. V dveh letih je bilo odlovljenih 3.022 brezdomnih psov, 252 je bilo evtanaziranih, kar 7.919 poginulih psov pa je bilo odpeljano na deponijo. Od konca vojne leta 1995 do danes, naj bi bilo samo v Sarajevu ubitih več kot 100.000 brezdomnih psov. O načinih, s katerimi se je zmanjševalo število teh psov, premier kantona Sarajevo nikoli ni želel govoriti.

 

Hvala Obalnemu društvu proti mučenju živali za vse izvedene akcije doniranja hrane in hvala vsem tistim, ki ste društvu pomagali s hrano in z sms donacijami. Hvala!

 

Povezane vsebine:

 

VIDEO: Hvala Slovenija! Psi v Prači so spet jedli!

VIDEO: V Prači se 250 psov bori z ostro zimo, odvisni so zgolj od peščice prostovoljcev!

VIDEO in FOTO: Obiskali smo pasje taborišče Prača

FOTO: Velika množica za takojšnje prenehanje pobijanja psov v BiH!

V ŽIVO: Prenos protesta v Sarajevu

Za vsakega ubitega psa gre v žep veliko denarja

Aushwitz za pse: Kam je izginilo 2722 psov iz sarajevskih ulic?

Masovni poboji bosanskih psov na vse več lokacijah, trdijo aktivisti!

Auschwitz za pse blizu nas - kri na zidovih, pse polivajo s kislino!

VIDEO: Krvavi masakri v Sarajevu se nadaljujejo

Mladiči v Prači umirali pred očmi novinarjev, napoveduje se veliki protest

Posnetki iz Prače so šokirali javnost

PSOM PRIJAZNIH VSE VEČ TUDI V SLOVENIJI...

  • Psom prijaznih lokalov je tudi v Sloveniji iz dneva v dan več. Psi lahko ponekod pod določenimi pogoji vstopajo tudi v mestne avtobuse, vlake... Natančen seznam lokacij, na katere lahko pridete s psom, najdete na našem portalu!

Zadnji oglasi

Najdeni: Okrog Bohinjskega jezera se potika izgubljeni pes
Štefan sporoča: "Prijateljica je okrog Bohinjskega jezera sledila psu brez lastnikov. Žal se iz zavetišča Perun in društva...
Oddajo se: Zaradi selitve oddajajo Olija
Grega nam je poslal sledeče: Živjo sem Oli, zelo prijazen kuža , star 4 leta. rojen na dan žena 8. marca. Sem mešanec med ptičarjem in...
Oddajo se: Prijazna pasja duša si zasluži še eno priložnost!
Oldi, še vedno čaka na svojo priložnost, da zaživi polno seniorsko življenje. Njegova zgodba nam je neznana, a brazgotine na gobčku,...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno