13.08.2020

Turisti zgroženi nad prizori trpljenja psov tartufarjev!

Znana aktivistka za zaščito živali v hrvaški Istri Mae Isaksson je na Facebooku ponovno objavila nekaj žalostnih prizorov, na katere so v zadnjih dneh naleteli tudi mnogi dopustniki. Fotografije iz kraja Šušnjanica (pri Novi vasi) znova dokazujejo pretresljiva ozadja, v katerih živijo psi tartufarji. "Turisti, ki so bivali v bližnjem apartmaju so nad videnim zgroženi. Umazanija, smrad, deli mrtvih živali in psi pod žgočim soncem, brez vode. Tam je tudi nekaj mladičev. Vljudno prosim za takojšnje ukrepanje," je v pismu županu zapisala aktivistka. Slednja si že vrsto let prizadeva, da bi bilo za te pse bolje poskrbljeno, a na žalost večina hrvaških medijev njene apele preprosto ignorira. Kako močan je "tartufarski lobi", se ob tem sprašujejo mnogi.O psih "tartufarjih" na našem portalu pišemo že nekaj let. Kaj so ozadja krožnika testenin s svežimi tartufi, ki si ga mnogi, tu pa tam, privoščimo v lokalni restavraciji, še vedno ni povsem jasno. Mnoge zgodbe, ki prihajajo predvsem iz sosednje Hrvaške in o katerih smo poročali tudi na tem mestu, še vedno nekajkrat letno (predvsem v sezoni) pretresajo domačine in turiste. V hrvaškem delu Istre je sicer na delu 2500 tartufarjev in približno 7000 psov izurjenih za lov.

 

Pes "tartufar" v vasici Livade (foto: Happy End)

 

"Obožujete tartufe? Ste se kdaj vprašali, kako je steklenička tartufove omake prišla na vašo mizo? Mi bomo ves čas objavljali slik psov tartufarjev, ki svojim lastnikom vsako leto prinašajo do 50.000 evrov zaslužka in živijo dobesedno v bedi. Ti psi živijo pri nas, vsem pred nosom. Velik del lastnikov ima te pse za delovni stroj, ne pa za živa bitja. Velika večina jih je mnenja, da bo lačen pes boljši iskalec tartufov in jih bo našel veliko več. Dokler so živi in zdravi so zanje vredni zlata. A ne dobesedno. Kajti v resnici so jim vredni toliko, da živijo v slabših pogojih kot psi, ki so v katerem od "šintarskih" zavetišč iz držav bivše Jugoslavije. Brez hrane, vode, na mrazu, poleti pa na pekočem soncu," so pred časom zapisali pri hrvaškem lokalnem društvu Happy End, ki že dolga leta opozarja na problematiko psov, ki iščejo tartufe v hrvaški Istri.

 

Po njihovih besedah se življenje velikega števila teh psov zaključi v trenutku, ko niso več v najboljši formi. Ko pes zboli in ne more več dostojno opravljati svojega "poklica" ga v najboljšem primeru evtanazirajo, pravijo v društvu. V najslabšem jih čaka kruta smrt, to pomeni zapustitev, stradanje ali celo udarci s kolom.

 

Psa "tartufarja" v vasici Livade (foto: Happy End)

 

Predsednik združenja tartufarjev je take obtožbe nedavno za enega od hrvaških medijev sicer obsodil. Po njegovih besedah psi, ki so izurjeni za iskanje tartufov živijo v odličnih pogojih, redki so pa so primeri, ko lastniki s psi ne ravnajo dobro. Posploševati ni pravično, je odločen.

 

"Mi vemo za na stotine psov, ki v naši regiji živijo ali so živeli v povsem neprimernih pogojih. Le sprehodite se po teh vasicah, po katerih se vsako leto organizirajo veliki festivali tartufov. Videli boste res žalostne prizore nesrečnih bitij in življenjske pogoje, v katerih živijo skozi vse leto," pravijo aktivisti. Ob tem pa opozarjajo, da pse, v času, ko je v teh krajih največja gneča, denimo zaradi že omenjenega tartufarskega festivala, preprosto skrijejo očem širše javnosti. "Vseh teh psov ne moremo rešiti niti mi, niti en veterinarski inšpektor. Potrebna je masovna kampanja, v katero se bomo vključili vsi ljubitelji živali. Tudi lastniki psov, ki zanje skrbijo lepo, se morajo od teh grozot ograditi in jih obsoditi. Žal so tiho," so kritični prostovoljci.

 

"Pojdite enkrat v Livade, kjer so dnevi tartufov ves mesec september, in se sprehodite po Parenzani. Jih boste videli, te uboge tartufarje, takoj po izhodu iz vasi, vsi na neki njivi, na metrskih verigah, vsak privezan pri neki mini pasji uti "istrianstyle", vse skupaj obdano z plastično kurnik mrežo. Sem izredna gurmanka, mahnjena na tartufe, pa so se mi zagravžali," je napisala Andreja na socialnih omrežjih. In pritrdilo ji je še veliko drugih.

 

Pri največjem hrvaškem izvozniku istrskih tartufov Zigante tartufi so s problematiko seznanjeni. "Proti takim primerom smo se vedno borili in borili se bomo še naprej. Boj za dobrobit psov se pri nas nikoli ne bo ustavil. Naše podjetje sodeluje izključno s tartufarji, ki lepo skrbijo za svoje pse," so zapisali pred časom.

 

Primer psičke Blondy

 

Že predlani smo na našem portalu objavili zgodbo, ki jo je napisala znana aktivistka za zaščito živali v hrvaški Istri Mae Isaksson. "Na področju Motovuna je Blondy znana kot eden najboljših psov, izurjenih za iskanje tartufov. Ko sem jo dobila, je bila stara 10 let in v stanju, ki si ga ne zasluži," se je glasilo sporočilo.

 

 

"Kilogram tartufov stane okoli 3.000 evrov. Zdaj pa si izračunajte, koliko denarja je iz gozda prinesla Blondy v zadnjih desetih letih. A njen pokoj izgleda tako, kot vidite na sliki. Sicer psička ni niti cepljena, niti čipirana, v sebi ima tudi metek, kar kaže na to, da je bila ustreljena," je zapisala aktivistka in dodala, da je v gozdovih hrvaške istre še na stotine takih psov. "Ti psi živijo v improviziranih boksih, polnih iztrebkov, so pomanjkljivo hranjeni, poleti živijo na soncu, brez vode. V zimskem času nimajo toplega zavetja, obisk veterinarja je redkost," ugotavlja.

 

 

Mae že vrsto let opozarja na slabe razmere, v katerih živijo ti psi. "Skozi vse leto prav vsak dan prejemam klice besnih turistov in izletnikov, ki prijavljajo neprimerno ravnanje s psi, predvsem na področju Motovuna in Livad. V poletnem času mnogi ljudje namesto na plažo ali na izlet, odhajajo k tem psom, jim prinašajo vodo in hrano," pravi Mae. Kljub večletnemu prizadevanju in prijavam, da bi bilo za te pse bolje poskrbljeno, do danes ni bil storjen noben očiten napredek. Ker z uradnimi prijavami do sedaj niso bili uspešni, želijo kraje, kjer je doma "odlična zlata goba", v javnosti predstaviti predvsem kot kraje, kjer so doma tudi veliki mučitelji psov. Na ta način bo po njihovem mnenju za problem neprimernega ravnanja s psi tartufarji izvedela širša javnost, ki lahko vpliva na to, da bo tudi ta problem s časoma lahko postal preteklost.

 


Tudi zastrupitve psov tartufarjev so zelo pogoste, na "delu" bi naj bila konkurenca (foto: Glas Istre)

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.