27.07.2021

Ukinjena skupina Pasjeljubci! Kaj se je zgodilo?

Mnogi ljubitelji živali so v preteklih tednih zagotovo opazili, da na spletnem omrežju Facebook ne videvajo več objav članov skupine Pasjeljubci. Skupina, v kateri je veliko posameznikov dobilo nasvet na določeno temo, sodelovalo s komentiranjem aktualnih tem ali se vanjo vključevalo kako drugače, je čez noč izginila. To nam je danes potrdila tudi Višnja Gavran, ena od sedmih moderatorjev, ki so skrbeli za to, da so bile objave sledilcev v skupini v skladu s pravili.

V začetku tega meseca je Gavranova prejela opozorilo s strani Facebooka, da je ena od objav v skupini kršila standarde skupnosti. Za katero objavo je šlo, ji še danes ni uspelo izvedeti.

»Neka gospa je želela pred časom podariti neko drago zdravilo, originalno zaprto. Po smrti njenega psa, ga ni več potrebovala. Ta objava je bila denimo sporna in jo je Facebook izbrisal,« pojasnjuje Gavranova. Tokratni izbris ene od objav pa je botroval temu, da je Facebook skupino Pasjeljubci izbrisal, k sreči samo za 30 dni.

V sestrski skupini Mačjeljubci je sicer zasediti še nekatere špekulacije posameznikov, ki izbris skupine povezujejo s komentarji, ki naj bi se v Pasjeljubcih dotikale nedavnega referenduma o vodah. Ali je v tem kaj resnice, ostaja neznanka. »Ne glede na to, kako se trudimo z moderiranjem v skupini in upoštevanjem pravil Facebooka, ne moremo ugotoviti, kaj delamo narobe,« pove gonilna sila Pasjeljubcev. Vklopili so celo filtre, ki preprečijo objave in / ali komentarje, ki vsebujejo besede, ki imajo elemente sovražnega govora. »Največkrat se take besede zapišejo ljudem ob zgodbah zlorab živali. Takrat se ljudje enostavno ne morejo zadržati in izlijejo veliko verbalne gnojnice, kar je seveda neprimerno. Ravno zato objavo krutih primerov mučenja omejujemo, sploh ko gre za primere mučenja iz držav nekdanje Jugoslavije. V teh primerih lahko mi storimo bore malo, imamo pa posledice. Občasno smo že onemogočili možnost komentiranja, zdaj bomo to storili vedno, ko se bomo odločili objaviti tovrstne zgodbe.«

Gavranova se zaveda, da živalske zgodbe niso samo lepe in je zato prav, da se piše tudi o drugačnih – sploh zato, da se ljudje zavejo, da obstajajo. »V bodoče bomo 'preveč pametne' člane, ki žal rastejo kot gobe po dežju in imajo večno, vedno in povsod pripombe, pospremili iz skupine že takoj ob prvem 'incidentu', brez opozarjanja. Žal ne gre drugače.«

Skupina Pasjeljubci je pred izbrisom štela 54.000 članov, kar je zavidljivo število, do katerega so potrebovali leta. Politika Facebooka, čeprav marsikomu nerazumljiva, je jasna: po prvem, »testnem« izbrisu lahko ob ponavljajočih se kršitvah Facebook določeno skupino trajno odvrže na smetišče zgodovine. Pasjeljubci se na Facebook sicer vračajo 8. avgusta, najverjetneje z izpopolnjenimi pravili objavljanja in komentiranja ter še doslednejšemu pregledovanju samih objav. Administratorji se dobro zavedajo, da »popravnega izpita« ne bodo imeli več, zato jim lahko pri nadaljnjem razvijanju priljubljene skupine pomagamo predvsem sami – s spoštljivo komunikacijo in objavljanjem v skladu s pravili. Samo na ta način bo mesto, kjer »vsako vprašanje dobi odgovor«, obstalo.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.