08.03.2022

Ukrajina: Najprej požig zavetišča, zdaj vojna vihra!

Andrea Cisternino, nekdanji modni fotograf iz Milana, v bližini Kijeva živi od leta 2012, kjer nudi zavetje stotinam živali, obsojenih na zakol ali na potepuško življenje na cestah. Trenutno ima v oskrbi preko 400 živali, največ psov, pa tudi krave in konje. Andrea se že drugič v desetletju življenja v Ukrajini sooča z okoliščinami, ki so krute do njega in njegovih varovancev. Leta 2015 smo že poročali o požigu njegovega zavetišča, sedaj pa se je znašel sredi vojne vihre. "Če bi zdaj odšel, bi bili obsojeni na lakoto in smrt", pove v videoklepetu, nad njim pa je slišati letala, v daljavi pa eksplozije granat.Andrea živi približno 30 km od Gostomela, kraja, v katerem je v prvih dneh vojne v hudih bojih padlo letališče. "Težko zaspim po tistem februarskem dnevu, ki pa se mi zdaj zdi že zelo oddaljen. Nebo nad mojim "Rifugio Italiano" (italijansko zavetišče), kot sem poimenoval kmetijo, je pogosto rdeče zaradi plamenov v daljavi, ponoči je slišati nenehno topniško obstreljevanje, včasih so eksplozije nedaleč od nas. Stene se tresejo in vonj po smodniku je oster. Psi … sprva so bili prestrašeni, eden je žal poginil zaradi odpovedi srca. Zdaj se zdi, da so se navadili …"

V zavetišču ima sicer vse, kar potrebuje za oskrbo živali, tudi veterinarsko ambulanto in reševalno vozilo. Dovoljšnje zaloge hrane si je zagotovil takoj, ko se je začelo namigovati o morebitni vojni. Z njim so v zavetišču še trije prostovoljci.Za italijanski časnik Corirere della sera je še povedal, da se zaenkrat ne namerava vrniti v Italijo. "Tukaj sem, vztrajam. Živali bi poginile od lakote, nemogoče jih je zapustiti." Po tem pogovoru pred nekaj dnevi se kontakta z njim več ne da vzpostaviti. Preko prijateljice sporoča, da je za zdaj v redu in se zahvaljuje vsem, ki ga podpirajo in mislijo nanj.

Vir: Corriere della sera

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.