23.03.2021

Umaknili nekaj košev za pasje iztrebke, te lahko zdaj odlagate med mešane odpadke

V Kranju so v tem letu uvedli nekaj sprememb - odslej boste meščani na koših, ki so namenjeni mešanim odpadkom našli tudi nalepko s pasjo tačko. Kaj to pravzaprav pomeni? Preprosto to, da lahko v te koše odslej odlagate tudi vrečke s pobranimi pasjimi iztrebki.


Foto: Mestna občina Kranj

Nakup, namestitev in čiščenje košev za pasje iztrebke predstavlja velik strošek za občinski proračun, priznavajo v kranjski občini. Občina letno za to porabi 30.000 evrov. Menijo, da se mora miselnost in ravnanje lastnikov psov spremeniti, saj so ti odgovorni za svoje ljubljenčke in pospravljanje njihovih iztrebkov. "Vsak lastnik mora biti ob sprehajanju psa v skladu z občinskim odlokom opremljen z vrečkami za pobiranje pasjih iztrebkov. Te je možno odlagati v zabojnike za mešane odpadke, saj se ti naknadno razvrščajo," navajajo pri MOK. Občina tudi ne postavlja koškov v naravnem okolju, ker to ni ekonomično, dodajajo. "Zemljišča, poti in steze na mestnem obrobju in tudi v mestu so pogosto v zasebni lasti, lastniki parcel močno nasprotujejo postavitvam teh košev, saj ovirajo vožnjo in uporabo kmetijske mehanizacije ter obdelovanje travnih ali njivskih površin. Glede na navedeno in proračunske omejitve ni mogoče postaviti koškov povsod, kjer hodijo ljudje," še navajajo v svojem sporočilu.

Večino pasjih košev v komunalnem podjetju praznijo na 14 dni, 20 na najbolj obiskanih lokacijah pa enkrat tedensko. Na 10 najmanj obiskanih lokacijah so zdaj pasje koše odstranili, a sprehajalcem in njihovim kosmatincem ostajajo na voljo koši za mešane odpadke. "Iztrebki malih živali, ki naj bi jih lastniki odlagali v vrečki, sodijo skladno z navodili prevzemnika odpadkov med mešane komunalne odpadke. Vsebina košev, ki jih prazni Komunala Kranj v sklopu javne snage, pa se naknadno razvršča, predvsem z namenom izločanja odpadne embalaže od mešanih komunalnih odpadkov," je potrdil vodja sektorja za odpadke pri Komunali Kranj Igor Viktor Bizjak.

Če lastnik psa ne pospravi iztrebka, ga lahko doleti globa 100 evrov.
Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.