02.04.2019

Umrl je Vita, simbol borbe neumornih aktivistov, da se zapre Green Hill

Umrl je Vita (Življenje), pes, ki je veliko časa polnil naslovnice svetovnih medijev, katerih oči so bile mesece uprte v podjetje Green Hill, ki je za namene laboratorijskih poskusov zadrževalo preko 2.500 psov pasme beagle. Psi so živeli v povsem nemogočih razmerah, v kletkah so dolga leta trpeli zavoljo kozmetične, farmacevtske in prehrambene industrije. Svoje življenje so od rojstva preživeli pod umetno lučjo in hrupom raznih strojev.

 

 

28. aprila 2012 je bilo aktivistom dovolj - krenili so z mrtve točke, izognili so se policijski zapori, vstopili v podjetje in začeli reševanje. Uspelo jim je rešiti 30 psičkov, med njimi je bil tudi Vita (na fotografiji), iz Green Hilla so tri mesece kasneje rešili še 2.500 psov, polovica je bila starih od tri do osem mesecev.

 

Vita je tako postal simbol borbe neumornih aktivistov. Borbe, ki smo ji od samega začetka sledili tudi na našem portalu. Od takrat, ko je manjše število aktivistov vdrlo v podjetje in rešilo nekaj 30 psov, ko so sodne oblasti odredile zaprtje podjetja in nenazadnje do trenutka, ko so izmučeni psi iskali nove domove. Po vsej Sloveniji smo s podporo organizacije LAV pripravili številne projekcije ganljivega filma: Green Hill - zgodba o svobodi

 

Vita je v novem domu preživel prekrasnih 7 let, umrl pa je po hudi bolezni.

 

Preberite tudi: Ekskluzivni intervju s posvojiteljico beagla iz Green Hilla

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.