09.10.2021

Uporaba živali na protestih ni sprejemljiva in jo je potrebno prepovedati!

V sredo (dan po protestih) smo na spletnem portalu Pes moj prijatelj objavili zapis Društva za zaščito in pomoč živalim Lajka, z naslovom "Zakaj imajo g. policisti na sebi plinske maske, policijske živali pa ne?" V društvu so zapisali: "Na protestih je policija v prvih vrstah izpostavila tudi policijske pse in konje, ki so jih pridno zalivali z vodnim topom, vodi pa je bila dodana tudi zmes plinskega sredstva. (...) Med drugimi je bil uporabljen plin CS (glavna učinkovina je 2-chlorobenzylidene malononitrile), ki se močneje in hitreje veže na navlaženo/mokro kožo. CS je kemikalija, ki povzroča nekontrolirano solzenje, mišične krče vek, kašelj, hude glavobole, omedlevico, oteženo dihanje, povečano izločanje sline, kožne reakcije in druge resne simptome (laringospazem, pulmonalni edem in krvavitve, srčni infarkt). Pri pticah nastopi smrt v nekaj sekundah, pri mačkah pa v visoko koncentrirani in dlje časa trajajoči izpostavljenosti."

Pri društvu Lajka so v javnem pismu opozorili, da Policija psov ni zaščitila, nihče jim ni spiral njihove sluznice, dihalnih poti, nihče jim ni pomagal. Na Policijo so zato naslovili tudi nekaj vprašanj: "Čemu se živali sploh vključuje v proteste, kjer ste več kot očitno pričakovali izgrede in uporabo plinskih sredstev? Čemu so te živali stale v prvih vrstah, da ste jih sami zalivali z vodnim topom in jih niste pravočasno umaknili? Čemu jim niste priskrbeli primerne opreme in veterinarske oskrbe po tem, ko so imeli tako konji kot psi hude respiratorne stiske?"

Z vprašanji smo se obrnili na Policijo, od koder so nam odgovorili, da bodo odgovore poslali prihodnji teden. Obrnili smo se tudi na veterinarsko inšpekcijo, zanimalo nas je namreč tudi, kakšno je zdravstveno stanje živali, ki so bile udeležene na torkovih protestih in pa, ali držijo neuradne informacije tržaškega medija, da so trije policijski konji po torkovih protestih v zelo slabem zdravstvenem stanju. Tudi iz UVHVVR-ja so nam sporočili, da za pripravo odgovora potrebujejo nekaj dni in nam ga bodo zato poslali prihodnji teden.

Da so za take akcije živali dobro pripravljene, pa je za oddajo Svet na Kanalu A povedal komandir postaje konjeniške policije Janez Podobnik, konji pa da so bili veterinarsko pregledani in pri nobenemu ni bilo zaznati bolezenskih stanj. Podobno pravi kinolog in veterinar Jože Vidic: "Naj povem iz lastnih izkušenj: ti psi niso trpeli. Psi so navajeni na takšne okoliščine, bili so s svojim vodnikom, s svojim človekom, ki mu zaupajo, ki ga imajo neizmerno radi in ko so bili ob njem, mislim, da tega ne bi mogli šteti za mučenje," za Svet pove Vidic. 

Je pa medtem poslanka Meira Hot na pristojnega ministra naslovila tudi poslansko pobudo, po kateri bi se prepovedalo uporabo psov ter konjev na vseh protestih in situacijah, kjer lahko pride do uporabe različnih sredstev in substanc, ki živalim povzročajo neprijetne občutke in trpljenje.

Celotno pobudo si lahko preberete tukaj:Foto: Kaja Zahojnik

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.