18.07.2021

Zakaj radi rečemo 'Utrujen sem kot pes'?"Utrujen sem kot pes," večkrat lahko slišimo koga po napornem delu. Gre za pregovor, ki ima svojo osnovo. Psom pripisujemo, da zelo veliko prespijo. Ampak, ali je to res? Dejstvo je, da psi potrebujejo izdaten počitek, pri čemer pa počivanje ne pomeni tudi spanje. Kdaj pa kdaj slišimo, da psi potrebujejo od tri do štiri ure na dan za prehranjevanje in gibanje, preostanek dneva (približno 20 ur) na dan pa prespijo.

 

S sodobnimi raziskavami vedenja psov so dokazali, da to ne drži. Ugotovili so, da imajo psi zelo različne potrebe po počitku in da pri tem ni kakih trdnih pravil. Dolžina potrebnega počitka je odvisna od pasme, starosti in zdravstvenega stanja. Po novejših raziskavah določeno vlogo pri tem igra tudi človekova dejavnost.

 

Iz tega lahko sklepamo, da vsak pes ne potrebuje 20 ur za počitek. Nasploh pa so ugotovili, da pes med počivanjem v najboljšem primeru spi le približno 20 odstotkov tega časa, sicer pa je bolj ali manj buden. Vznemirjeni smo lahko le, če pes nenadoma in brez vzroka precej več počiva kot sicer. V takšnem primeru je prav, da se posvetujemo z veterinarjem, saj je lahko večja "utrujenost" posledica kake bolezni.

 

Nove ameriške študije o vedenju psov kažejo na to, da mnogi psi precenjujejo svoje telesne sposobnosti, nagnjeni so k temu, da skrajšujejo čas za počitek. To vedenje lahko primerjamo z majhnimi otroki, ki imajo zvečer le s težavo odprte oči, pa pravijo, da sploh še niso utrujeni.

 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.