29.03.2024

V Celju prvi evropski koncert za kužke!

Na Celjski Mestni plaži bo v soboto, 13. aprila ob 16:00, v sklopu Janus festivala, izveden prvi evropski glasbeni dogodek namenjen psom – Koncert za kužke.

 

Živali nimajo sposobnosti prepoznavanja repetitivnih vzorcev na časovni osi in s tem anticipacije dogodkov v prihodnosti, kar nam omogoča uživanju v ritmu, niti, z redkimi izjemami, relativnega posluha, torej zmožnosti zaznave odnosov med različnimi frekvencami, zato glasbe, ki jo ljudje obožujemo, živali praviloma niti ne opazijo. Obstaja pa širok nabor zvokov in zvočnih barv, nad katerimi se psi navdušujejo – te bodo uporabili glasbeniki pri izvedbi novih skladb, ki jih je prav za to priložnost napisal kontrabasist Miha Firšt.

 

Skladbe Milonga para puppies, Bulldog blues, Schnauzer polka, Squiky disco in druge bodo izvedli Miha Firšt na “pasja glasbila”, violinist Matija Krečič, pianist in dirigent Davorin Mori in tolkalist Urban Krč.

 

Janus festival se bo sicer otvoril s petkovim Piknik koncertom, na katerem bodo vrhunski slovenski glasbeniki izvajali komorna dela slovenskih skladateljev. V soboto bomo lahko prvič v Sloveniji prisluhnili tudi deveturni klavirski skladbi Vexation priljubljenega francoskega skladatelja Erika Satieja, med izvedbo katere bo slikar Tomaž Milač naslikal novi mural, festival pa se bo zaključil v Plesnem forumu Celje s koncertom Best of tango.

 

Fotografija: arhiv Janus festival 2024

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.