01.08.2020

Za pse in muce v Italiji se začenja peklensko obdobje

Mnogi psi v sosednji Italiji vsako leto v tem času doživljajo pravo grozo. Prav danes se veliko Italijanov odpravlja na poletne počitnice, začenja se t.i. "ferragosto". Nedavno smo poročali o dogodku, ki se je zgodil na avtocesti A4, posnele so ga tudi nadzorne kamere. Moški je na odstavnem pasu avtoceste ustavil avtomobil in ob ograjo privezal psa. Šlo je za klasično zapustitev psa pred poletnimi dopusti, ki jim priča predvsem v sosednji Italiji pred avgustovskimi počitnicami.

 

 

"Moški je nadaljeval pot in po 300 metrih od kraja, kjer je zapustil psa, doživel prometno nesrečo. Posledice nesreče so bile usodne, moški je na kraju umrl," so pisali mediji.

 

Agresivne medijske kampanje skušajo problem vsaj nekoliko omiliti

 

Italija je država, v kateri se vsako poletje srečujejo z množičnim zapuščanjem živali pred odhodom na poletni oddih. "Ferragosto" oziroma dopustovanje v mesecu avgustu, je tisto obdobje, ko se največji del italijanskih prebivalcev odpravi na potovanje, to pa je tudi čas, ki ga zaščitniki pravic živali najbolj s strahom pričakujejo. Vsako leto brez doma namreč ostane ogromno psov in muc, natančnega števila tudi policija ne pozna, govori se o številki 50.000 zapuščenih psov in 80.000 zapuščenih muc. Preživi morda desetina psov. Ti se zavlečejo na varnejše kraje, pridružijo se drugim zavrženim psom, skupaj iščejo hrano, skupaj poskušajo preživeti.

 

Avgusta situacijo na področju celotne Italije sicer preverja kar 1000 prostovoljcev, ki skrbijo za to, da zavržene živali vendarle ne bi bile prepuščene same sebi. Različna društva in organizacije proti mučenju živali pripravijo številne medijsko izpostavljene kampanje proti zapuščanju živali. Nacionalna organizacija za zaščito živali je odprla celo brezplačno številko, ki je namenjena vsem državljanom, predvsem pa voznikom, ki so na poti in opazijo tavajoče živali ali tistim osebam, ki želijo podati prijavo o zapuščeni živali. Ko zaposleni v klicnem centru prejmejo obvestilo o zapuščeni ali v prometni nesreči udeleženi živali, klicatelju posredujejo številko ustrezne enote prometne policije, ki lahko hitro in učinkovito ukrepa. "Ta sistem in način sodelovanja nam bo omogočil, da bomo še učinkoviteje posredovali v primerih, ko bomo obveščeni o zapuščeni živali na avtocestah. Na ta način bomo dosegli večjo varnost tako živali, kot samih voznikov", je projekt opisala Carlotta Gallo, vodja prometne policije v Milanu.

 

Agresivne medijske kampanje skušajo problem vsaj nekoliko omiliti

 

Kampanja "proti zapuščanju živali" pa ni zgrajena zgolj na brezplačni telefonski številki. Pobudniki kampanje skušajo v čim večji meri izvajati tudi množične akcije, v katerih želijo širšo javnost seznaniti o dejanjih skrbnikov psov, ki prispevajo k povečanju populacije zapuščenih živali. Kako reagira pes, ko ga skrbnik vrže iz avta in oseba odpelje? V Italiji so v okviru ozaveščevalnih kampanj posneli tale video:

 

 

Bolj ostre kazni, agresivne kampanje na avtocestnih počivališčih ter na radijskih in televizijskih postajah so sicer pripomogle k temu, da število zapuščenih živali v Italiji iz leta v leto sicer upada, a statistike so še vedno grozljive. Ena od akcij je tudi "Vzemi me s seboj", ki je nastala v sodelovanju večjega števila radijskih postaj in društev za zaščito živali s finančno podporo Ministrstva za zdravstvo. Akcija spodbuja skrbnike živali, da štirinožce vzamejo s seboj na počitnice.

 

 

 

V boj proti tistim, ki žival pred dopustom enostavno brezvestno odložijo nekje ob cesti in jo prepustijo negotovi usodi, je pred dvema letoma šla tudi italijanska država. Kazenski zakonik zdaj predvideva leto dni zapora oz. 10.000 evrov kazni za osebo, ki zapusti psa ali mačko.

Tega psa sta brezvestna dopustnika zapustila v San Marinu:

 

 

ZAPUŠČENA ŽIVAL JE LAHKO OBSOJENA NA SMRT

 

Kdor zapusti domačo žival, jo s tem torej obsodi na skoraj gotovo smrt na cesti. Živali, ki ne umrejo na cestah pa so izpostavljene različnim boleznim in same postanejo tudi prenašalke le teh. Skrbniki živali imajo več možnosti, kako poskrbeti za svojega ljubljenčka v času počitnic. Lahko ga vzamejo s seboj, saj vse več nastanitvenih objektov sprejema živali z odprtimi rokami.

 

 

Če te možnosti nimajo, Marko Oman iz ljubljanskega zavetišča svetuje začasno domovanje pri sorodnikih ali prijateljih: "Svojega pasjega ali mačjega prijatelja naj navajajo na začasen dom oziroma skrbnika že nekaj časa pred odhodom na dopust. Naj ima žival možnost, da se navadi na novo okolje. Hkrati priporočam, da skrbniki preverijo, če je žival označena. Naj dajo začasnemu skrbniku navodila, kako ravnati v primeru pobega, naj obvesti zavetišče. Naj mu pustijo potni list oziroma drugo enakovredno dokumentacijo, s katero je mogoče potrditi lastništvo. Naj svoje živali prepuščajo le tistim začasnim skrbnikom, ki so vešči in sposobni oskrbe živali, tistim ki jim lahko zaupajo. Sicer je bolje, da živali namestijo v pasje hotele ali najamejo profesionalnega skrbnika na domu. Naj predajajo živali le preverjenim pravnim oziroma fizičnim osebam."

 

Tistim, ki bodo svojega kosmatinca med dopustom v začasno varstvo zaupali prijatelju ali sorodniku svetujemo še pripravo seznama z naslovom in telefonsko številko veterinarja za primer, če žival zboli ter kontaktnimi podatki lokacije, na katero se bo skrbnik živali odpravil na dopust.

 

Foto: ENPA, Corriere

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.