07.08.2018

V Kopru v kamionih za prevoz živali izmerili preko 40 stopinj

Danes se je na vhodu pred Luko Koper zbrala skupina predstavnikov mednarodne organizacije za zaščito živali Animals international in dveh evropskih poslancev, ki so preverjali situacijo transporta živali. Gre za iniciativo Evropskega parlamenta, ki jo Animals International izvaja po vsej Evropi. "Videli smo, da je situacija dejansko grozljiva. Uspeli smo se približati tovornjakom in fotografirati živali. Na podlagi označb na ušesih smo tudi ugotovili, iz katerih držav prihajajo. V notranjosti kamionov smo izmerili temperaturo med 37 do 43 stopinj," je za Radio Capris terensko delo opisala Anita Euschen iz društva Animals international. Da je stanje dejansko peklensko kaže podatek, da dovoljena temperatura ne bi smela presegati 30 stopinj.

 

VIDEOPOSNETEK IZ TWITTERJA

 

 

Na terenu so jih obiskali tudi policisti in jih opozorili, da stojijo na cesti, kar se smatra za prekršek. Ob tem se menda niso ozirali, da je prekršek tudi stanje, v katerih so zaprte živali v kamionih. Fotografiranje je bilo sicer dovoljeno, ne pa tudi približevanje tovornjakom. Kot pojasnjuje prostovoljka, so bili opozorjeni, da jih ob naslednjem prekršku čaka aretacija.

 

Koper je le ena od mnogih lokacij, kjer so na terenu preverjali stanje in pogoje, v katerih izvajajo prevoz živali. Na terenu poizvedujejo, kako policija in veterinarska inšpekcija opravljata nadzore in preverjata pogoje. "Veterinarsko inšpekcijo smo klicali 30-krat od 9.30 zjutraj. Sedem ur kasneje smo obupali. Ko se je na terenu pojavila televizijska ekipa, iz katere so sami poklicali inšpektorja, se je ta takoj javil, vendar hitro prekinil pogovor. Tudi televizijci niso prejeli novih informacij," zaključuje Anita Euschen.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.