23.04.2021

V Ljubljani poostren nadzor nad skrbniki psov

V okviru akcije Za lepšo Ljubljano bodo v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib izvajali poostren nadzor s poudarkom na spoštovanju določil, da morajo biti psi na povodcu in da je treba pasje iztrebke pobrati. Namen poostrenega nadzora, ki ga v prihodnjih dneh pripravljajo v Službi Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib v sodelovanju s Policijsko postajo Šiška in Inšpektoratom MU MOL, je ozaveščevalno – izobraževalne narave, saj si želijo, da bi obiskovalci parka razumeli smisel varstvenih režimov, ki prispevajo k uresničevanju ciljev zavarovanega območja in dolgoročni ohranitvi živih organizmov in naravnih procesov na tem območju."Številni obiskovalci krajinski park radi obiščejo tudi s psom, saj tudi naši štiri nožni prijatelji radi uživajo v sprehodu po parku ali mestnem gozdu. Da bo obisk parka prijeten za vse, se moramo zavedati, da je krajinski park tudi dom številnim živalim. Nekatere živijo v gozdu, druge na odprtih zelenih površinah, nekatere med njimi so vezane na vodne površine v parku. Še posebej občutljive so živali v spomladanskem času, ko imajo mlade. In če želimo ohraniti privilegij prisotnosti teh živali skoraj v centru prestolnice, je pomembno, da jih ne vznemirjamo," sporočajo iz Mestne občine Ljubljana.

Tudi sicer obiskovalci v Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib prihajajo z različnimi nameni in pričakovanji. "Zato se bomo v njem srečali z drugimi uporabniki, ki morda tečejo, kolesarijo, se igrajo ali na kakšne druge načine preživljajo svoj prosti čas. Bodimo obzirni in s svojim obiskom čim manj obremenjujmo druge. Med sprehodom v gozdnem delu parka lahko naletimo na izvajanje gozdnih del, ki jih opravljajo lastniki gozda ali njihovi izvajalci. Če nismo pozorni, je tako srečanje lahko tudi nevarno, saj si ne želimo, da bi naš pes stekel na območje izvajanja del. S tem bi bili izpostavljeni nevarnosti, ob enem pa bi ovirali izvajanje gozdnih del," še dodajajo in poudarjajo, da narava močno nagovarja pasje nagone. "Psa je treba skozi učni proces postopoma navajati na motnje in nevarnosti, ki jih lahko pričakujemo v naravi. Za zavarovana območja narave pa veljajo še strožja omejitev, in sicer morajo biti psi ves čas tudi na povodcu. Žal nas izkušnje učijo, da včasih tudi to ni dovolj. Tudi pes na povodcu naj bo obvladljiv, na okoliščine, ki bi jih lahko z njim srečali na sprehodu, pa ga postopno navadite. Tak obisk bo bolj prijeten za vas, vašega psa, vse druge uporabnike parka in tiste, ki v njem živijo ali delajo."

Odgovorno lastništvo psov postavljajo tudi v središče družbeno odgovorne kampanje Človek, čuvaj svoje mesto, v okviru katere lastnike psov ozaveščamo o pomenu pobiranja pasjih iztrebkov. "Na terenu opažamo, da ima večina sprehajalcev vrečke za pasje iztrebke in da se število lastnikov psov, ki jih uporabljajo, povečuje. Žal se še vedno najdejo tudi nevestni lastniki, ki za svojim ljubljenčkom iztrebkov ne poberejo."

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.