10.08.2021

V Portorožu "našemljeni" psi na vročem asfaltu - vaba za donacije turistov

Številni bralci ste nas obvestili o tem, da se je v minulih dneh v Portorožu pojavilo več posameznikov, ki ob glavni sprehajalni poti in v bližini ploščadi prosijo za denar, ob tem pa za lažje prepričevanje uporabljajo pse, ki jim natikajo očala, klobuke, oblekice, kravate in celo lakirajo kremplje. Šlo naj bi za tuje državljane, ki naj bi se v tem poletju selili tudi v ostala mesta na Obali.

 

Tovrstnih prizorov so bili do sedaj vajeni tisti, ki so potovali po tujini, a dejstvo je, da gre pri tovrstnem početju za nesprejemljivo dejanje. Če odmislimo dejstvo, da stroka »šemljenje« psov v razne zabavne like odsvetuje, ker v večini primerov ti dodatki živali povzročijo nepotrebni stres, so zadnji dogodki hudo sporni predvsem zato, ker psi svoje »delo« opravljajo v času najhujše vročine in to celo po 10 ur in več. Psi sicer nepremično sedijo na razgretem asfaltu, njihovi »skrbniki« ob tem igrajo na različne inštrumente, mimoidoče pa napeljujejo k temu, da donirajo – pri tem pa so tudi zelo uspešni.

 

Neuradno smo izvedeli, da so na veterinarsko inšpekcijo občani že podali nekaj prijav in prosili za ukrepanje. Na inšpekcijo smo se obrnili z novinarskimi vprašanji, odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo. So se pa na kraj že minuli vikend opravili koprski policisti, ki pa kršenja zakona o zaščiti živali niso ugotovili. "Menimo, da gre za izkoriščanje živali za zaslužek, vsekakor pa gre tudi za mučenje živali. Pes, ki mora 10 ur dnevno sedeti na vročem betonu, z očali, kravato in čepico v katero dajete denar? Komu je to smešno, prisrčno, lepo? Pomislite malo kaj pes preživlja, ne podpirajte mučenja. Če že mislite, da morate kaj dati, kupite psu konzervo ali priboljšek," pa medtem pišejo na strani Obalnega društva proti mučenju živali in upajo, da bo veterinarski inšpektor ukrepal korektno.Foto: Facebook (Edita Guzič)

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.