27.08.2020

V primerjavi z lani polovica manj psov v zavetišču, ampak veliko več mačk!V Sloveniji imamo 15 zavetišč za zapuščene živali, od teh jih 13 sprejema pse in mačke, dve zavetišči pa sprejemata samo mačke. Na dan pisanja članka (25.8.2020) imajo zavetišča na svojih spletnih straneh objavljenih 57 psov in 221 mačk, ki jim lahko ponudite svoj dom. Številke veljajo za živali, ki so v tem trenutku na voljo za oddajo. Niso zajete na novo prispele živali, ki so še v karanteni.

V primerjavi z enakim obdobjem lani je število psov, ki iščejo dom, približno za polovico manjše, medtem ko je število mačk za približno 30 % višje. V teh številkah niso vštete živali, predvsem mačke, ki jih oskrbujejo prostovoljci društev za zaščito živali in ki jih marsikje oskrbijo več, kot katero od zavetišč. Nekatera od zavetišč namreč nimajo objavljene nobene mačke za oddajo, druga eno ali dve, spet tretja nimajo ažurirane spletne strani, saj so zadnje objave datirane v leto 2015. Na spletni strani enega od zavetišč lahko že mesece prebiramo isti tekst: »na voljo je več mačjih mladičev«.

Nekaj več aktivnosti je opaziti na FB straneh omenjenih zavetišč, v večini primerov gre za objave o najdenih živalih. Iz takih objav kasneje ni mogoče ugotoviti, ali je najdena žival še na voljo za oddajo ali je že dobila dom.

Učinki obveznega čipiranja psov torej počasi kažejo rezultate, medtem ko se je predlog o obveznem čipiranju mačk že pred približno tremi leti zataknil nekje v kolesju državnega zbora, kljub zagotovilu takratnega ministra, da bo sprejet po skrajšanem postopku. Pravzaprav se je tam zataknil celoten predlog sprememb zakona o zaščiti živali, ki poleg drugih sprememb ukinja tudi možnost evtanazije zdravih živali po 30 – dnevnem roku.  Kot vemo, se je junija letos pod nujno »popravil« Zakon o zaščiti živali le v delu, ki ga je bilo potrebno uskladiti z zakonodajo EU, sicer bi Slovenijo doletela globa.

Če razmišljate o posvojitvi psa ali mačke iz zavetišča, lahko pregledate zavetiške spletne strani, ki jih najdete TUKAJ, morda boste ravno v enem od njih našli izvrstnega kosmatega sopotnika na (praviloma) štirih tacah zase, posvojeni živali pa boste spremenili življenje na bolje v vseh pogledih. Psi iz zavetišč so socializirani, veterinarsko urejeni, cepljeni in čipirani. Psice iz vseh zavetišč so sterilizirane, pse pa nekatera zavetišča kastrirajo, nekatera ne. Mačke iz zavetišč posvojite veterinarsko urejene, sterilizirane oz. kastrirane.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.