05.03.2021

Veterinarji in policisti opažajo povečano število ugrizov

PSE NA POVODCE! "Tako enostaven stavek, pa tako ignoriran v zadnjem času... "Moj pes se more zdivjati", "ne omejujem ga", "zasluži si svobodo", "saj me uboga, je prijazen" in mnogi drugi izgovori, popolnoma neodgovornih lastnikov psov so žal postali del vsakdana", so pred dnevi zapisali na strani Veterinarske ambulante Noe.

V tej veterinarski ambulanti so v zgolj dveh dneh obravnavali 5 ugrizov spuščenih psov. "Večina se je končala z nekaj ranami, ki se bodo hitro zacelile, je pa zaradi popolnoma neodgovornega lastnika boxerja, ki je napadel psičko v Češminovem parku, danes brez enega očesa ostala enoletna yorkica," so sporočili veterinarji.

Sprašujejo se, ali so take poškodbe in žrtve, s strani odgovornih lastnikov resnično potrebne? Ugrizov je namreč v zadnjem obdobju res veliko, o čemer lahko beremo domala v vseh spletnih medijih.

Na problem sicer opozarjajo tudi policisti, nazadnje so se oglasili v Celju: "V zadnjih dneh smo prejeli več obvestil občanov, ki so opozarjali na pse, ki so se brez lastnikov gibali v parkih, na sprehajalnih poteh oziroma v stanovanjskih naseljih na območju Policijske uprave Celje. Prav tako smo obravnavali posamične primere ugrizov psov." Ljudi opozarjajo, da zakon o zaščiti živali določa, da mora lastnik oziroma skrbnik psa na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu. Za neupoštevanje dolžne skrbi za psa je za lastnika zagrožena globa od 200 do 400 evrov.

Prav pa je tudi vedeti, da dobi pes, ki na določeno situacijo odreagira z ugrizom, status nevarnega psa. Od tu naprej pa se lahko zadeve precej zakomplicirajo, o čemer bomo pisali prihodnjič ...

Zaključujemo s preprosto mislijo veterinarke iz VA Noe, ki je pravzaprav najboljša varovalka pred vsem naštetim: "Pa vendar je povodec tako enostaven pripomoček, ki ga dobimo v praktično vsaki prodajalni za nekaj evrov ..."

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.