04.05.2012

Višje sodišče potrdilo kazen "mučitelju" iz Boršta

Višje sodišče v Kopru je potrdilo mesec dni zaporne kazni, ki jo je konec avgusta lani Štelju Jurinčiču iz Boršta za kaznivo dejanje mučenja živali izreklo koprsko okrajno sodišče. Jurinčič, ki je na prvostopenjskem sodišču zanikal očitke, bo po pravnomočni sodbi v kratkem prejel vabilo za začetek prestajanja kazni.

 

Spomnimo:

 

20. junija 2010 smo v naši Facebook skupini objavili pretresljive videoposnetke: vasica Boršt, po prijavi je na kraj odšlo Obalno društvo proti mučenju živali - psa so dobesedno pojedle bolhe. V zadnjih izdihljajih, poln bolečine. Andrea Bogataj Krivec, predsednica društva, vajena vsega hudega, česa podobnega še ni videla:

 

"Jedle so ga bolhe, bil je shiran, poln trpljenja, slep na obe očesi, ni mogel hoditi. Cvilil je od bolečin, bil je tik pred smrtjo. Bil je živ kadaver, komaj je še dihal." Andrea ga je snela z verige in ga odpeljala k veterinarju, muk so ga odrešili z evtanazijo.

 

Videoposnetek odkritja v vasici Boršt

Videoposnetek pri veterinarju

 

 

Posnetka sta takoj obšla slovensko javnost in medije ter naletela na vale ogorčenja iz vseh strani, mnogi pa so se ob tem spraševali, kakšen bo epilog zgodbe. Tako so nestrpno čakali na začetek sojenja, ki se je zgodilo v lanskem avgustu.

 

 

 

Šteljo Jurinčič, lastnik psa je bil spoznan za krivega. Sodnica Melita Černe je potrdila predlog tožilstva in tako izrekla enomesečno zaporno kazen. Izrečena je bila prva zaporna kazen za mučenje živali v Sloveniji!

 

Na obravnavi Jurinčič ni pokazal niti kančka obžalovanja nad dogodkom, tudi po ogledu posnetkov, ki so znova ganili vso zbrano javnost v dvorani je videno komentiral le z: "Odlični posnetki, lepa slika, lepe barve! Čestitam!"

 

Tudi sicer je med obravnavo pogosto povzdigoval ton glasu, prepričan, da se mu dogaja krivica. Po njegovem, bi morali soditi tistim, ki so "zakuhali to izmišljeno zgodbo".

 

Na zaslišanju prič je veterinar, ki je psa za tem pregledal, povedal: "Psa v takem stanju še nisem videl!"

 

 

Predsednica društva Andrea Bogataj Krivec upa, da bo to zgledna kazen, ki bo tako preprečila tovrstne primere:

 

"Mi ves čas trdimo, da je treba mučitelje živali kaznovati. Upamo, da bo to vzor za sodno prakso tudi naprej. Čeprav je zaporna kazen kratka, upamo, da bo kdo razmišljal v tej smeri naprej. Nekdo se bo verjetno zamislil, da lahko z mučenjem živali  pristane v zaporu, še bolj pomembno pa je dejstvo, da lahko upamo, da bodo sodišča to vzela kot vzor in bo to zadnji ukrep pri takih primerih."

 Foto: Dare Čekeliš (Boršt) in Radio Capris (sojenje)

 

Preberi tudi ---> Zaradi krutega mučenja druga zaporna kazen pri nas

 

OBVEZNO BRANJE: O MUČENJU ŽIVALI IN PRIJAVAH

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.