02.10.2019

Visoka kazen, če pes ne bo sprehajan!

Lokalna vlada Canberre je prejšnji četrtek sprejela niz strogih pravil o varstvu živali, ter tako postala prvo območje v državi, ki živali obravnava kot "čuteča bitja". Glavno vodilo za spremembe je bilo prepričanje, da si živali zaslužijo sočuten odnos, kvalitetno življenje in vso potrebno oskrbo.Po novem je tako skrbnik psa, ki mu je prosto gibanje kakorkoli onemogočeno, lahko kaznovan, če svojega ljubljenca ne sprehodi vsaj enkrat na dan. To torej velja za vse pse, ki so zaprti v pesjake, v stanovanje ali pa privezani z vrvjo. Če je psu rekreacija onemogočena za 24 ur, mora skrbnik poskrbeti za vsaj 2-urno sprehajanje. V nasprotnem primeru je zagrožena kazen do 4.000 avstralskih dolarjev, ali skoraj 2.500 evrov.

Enaka kazen velja tudi za vse skrbnike, ki svojim psom ne bodo zagotovili ustreznega zavetja, hrane in vode. Minister za ceste in lokalne dejavnosti, Chris Steel, je povedal: "Ta zakon o varstvu živali odraža celotno skupnost Canberre in določa, kako moramo ravnati z domačimi, rejnimi in divjimi živalmi."

Kazen za sodelovanje v pasjih bojih je 30.000 evrov in do 3 leta zapora, vzreditelji in trgovine z malimi živalmi, pa bodo morale pridobiti dovoljenje za svojo dejavnost v naslednjih 6 mesecih, ko bo novi zakon tudi uradno stopil v veljavo.

Foto: Depositphotos

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.