22.05.2017

Visoke kazni za mučitelje, prepoved verige, odprava evtanazij!

Kar se je napovedovalo že dlje časa, bo na Hrvaškem postalo realnost že zelo v kratkem. Minuli teden je hrvaška vlada potrdila predlog novega zakona o zaščiti živali. Predlog zakona, ki sosednjo državo uvršča med naprednejše na tem področju, gre zdaj v nadaljnjo proceduro v hrvaški Sabor.

 


Kmetijsko ministrstvo, ki ga vodi minister Tomislav Tolušić, je pri pripravi nove zakonodaje upoštevalo več kot 1000 predlogov in pripomb, ki jih je ob nastajanju predloga zakona prinesla javna razprava.

Nov zakon prinaša boljšo zaščito živali in višje kazni za neodgovorne skrbnike, več nadzora in več obveznosti lokalnih skupnosti.


Najpomembnejše novosti, ki jih prinaša nova zakonodaja:

 - ukinja se 60 dnevni rok, po katerem so v zavetiščih lahko usmrtili zdrave pse,
 - prepoveduje se stalni privez psa na verigo,
 - prepoveduje se razstavljanje psov s kupiranimi uhlji in repi,
 - prepoveduje se reja živali zaradi proizvodnje krzna,
 - lokalne skupnosti bodo financirale ustanovitev in delo zavetišč za zapuščene živali, prav tako oskrbo živali, njihovo zdravljenje in hrano, cepljenja in strerilizacije, za kar bodo morale zagotoviti določena sredstva v svojih proračunih,
 - komunalni redarji dobivajo pooblastila, s katerimi lahko kontrolirajo prostore in razmere, v katerih živijo živali, raziskujejo okoliščine neprimerne oskrbe, zbirajo izjave in dokaze o kršitvah za kar lahko podajo tudi kazensko ovadbo ali obtožni predlog.

Visoke denarne kazni

Nov zakon prinaša zelo visoke denarne kazni za neustrezna in prepovedana ravnanja z živalmi. Naštejmo nekaj najpomembnejših:
 
Kazen za namerno zapustitev živali bo znašala od do 30.000 kun ozitoma nekaj več kot 4.000 evrov. Lastnik, katerega pes bo živel na verigi bo moral plačati od 2.600 do 6.500 evrov.


Do 6.500 evrov so predvidene kazni tudi za tiste, ki bodo živalim povtročali bolečine in trpljenje, jih namerno izpostavljali strahu, ki bodo žival ubili, jih trenirali za pasje boje ali organizirali in sodelovali (ter celo stavili) v pasjih bojih. Enake kazni so predvidene za namestitev živali v neprimernih pogojih (neprimerna temperatura,  izpostavljenost vremenskim neprilikam), ravno tako za tiste, ki žival prisilijo, da teče za ali ob motornem vozilu… 

 

Od 2000 do 4000 evrov bo znašala kazen za neustrezno oskrbo mladičev lastne reje, za organiziranje pasjih dirk, za nenudenje veterinarske pomoči bolni ali poškodovani živali …  Podobno kazen pa bo plačal tudi tisti, ki bo spolno občeval z živaljo in tisti, ki bo v žival vrgel petardo ali drugo pirotehnično sredstvo …

 

Kaj se medtem dogaja v Sloveniji? Nič posebnega. Zakon o zaščiti živali še naprej dopušča privez psa na verigo, dopušča evtanazije zdravih živali v zavetiščih po 30. dneh bivanja v zavetišču... o vsem tem pišemo tukaj - Bo Slovenija edina država v regiji, kjer bodo dovoljene evtanazije?

 

Viri: različni hrvaški novičarski portali

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.