0
0,00 €

Vročina: Bi zaradi nepotrebne neumnosti izgubili svojega najboljšega prijatelja?

Objavljeno: 19.06.2018

Kljub opozarjanju na nevarnosti, ki pretijo psom, če jih pustimo v pregretem vozilu, še vedno naletimo na brezvestne ljudi, ki svojega psa pustijo čakati v avtomobilu, parkiranem na žgočem soncu. Prav vsako leto doslej smo poročali o takih primerih. Tudi v spomladanskem času, ko so temperature zunaj dosegale "borih" 25 stopinj Celzija, je v Ljubljani pes umrl zaradi vročinskega udara, po tem, ko je bil v avtomobilu, pod žgočim soncem zaprt slabo uro.

 

V poletnem času se avto v nekaj minutah spremeni v vročo prečico. Če zunanja temperatura znaša 30 stopinj, bo notranjost avtomobila kmalu segreta na 60 stopinj in več. In v tem primeru je za psa, zaprtega v avtomobilu usodnih zgolj nekaj kratkih minut. Ko temperatura ozračja preseže 21 stopinj Celzija prepoved puščanja živali v avtu nalaga tudi zakon.

 

 

foto: oipa.org

 

Nič manj nevarni niso primeri, ko skrbniki mislijo, da bodo s "preprostimi rešitvami" psu olajšali čakanje. Če vozilo pustite v senci, se bo notranjost resda manj segrela, a nevarnost s tem ni odpravljena! Tudi, če pustite avto delovati in prižgete klimatsko napravo, to ni najboljša odločitev. Kaj kmalu se lahko zgodi, da klima odpove ali zaradi pregretja motorja prične namesto hladnega pihati vroč zrak. Nazadnje pa - tudi priprta šipa ni rešitev. Notranjost avtomobila bo tudi v tem primeru zelo kmalu dosegla vrtoglave temperature, ki bodo psu povzročile trpljenje in zelo verjetno tudi pogin.

 

 

Psi se v nasprotju z ljudmi ne potijo in se ne morejo hladiti na ta način, zaradi česar so še bolj nagnjeni k vročinski izčrpanosti in kapi. Notranjost avtomobila pa ob obsevanju s sončnimi žarki deluje kot vročinska past. Sonce segreva pločevino, zaradi tega pa se segreva notranja stran karoserije, na primer strop. Še dodatno – in izdatno – se notranjost segreva zaradi obsevanja armaturne plošče in vratnih oblog skozi avtomobilska stekla. Ob zaprtih oknih vroč zrak nima kam uiti, zato temperatura v notranjosti skokovito raste.

 

foto: Aspca

 

Nobenega izgovora torej ni, da psa v toplih mesecih puščamo v avtomobilu. Četudi bi samo skočili po kruh v pekarno in je zunaj oblačen dan, je tovrstno dejanje skrajno neodgovorno in ima lahko nepopravljive posledice!

 

Kaj lahko storimo, če sami opazimo psa, ki je zaprt v pregretem avtomobilu?

 

V primeru, ko posameznik v pregretem avtomobilu opazi otroka - bi skoraj vsak, brez premisleka, razbil šipo in otroku rešil življenje. Življenje je seveda na prvem mestu. Po slovenskem zakonu pa je žival še vedno obravnavana kot "predmet", zato se v tem primeru, iz vidika zakona, zadeve nekoliko zapletejo. Prihaja namreč do križanja dveh pravic: pravice do lastnine živali in pravice do lastnine nad vozilom. A kot že omenjeno, ljubitelji živali postavljamo pravico do kateregakoli življenja na prvo mesto, zato bomo storili vse, da bomo rešili tudi življenje psa ali katere druge živali!

 

Če torej naletite na psa, ki je v zelo toplem ali vročem dnevu zaprt v avtomobilu, preverite v kakšnem stanju je žival. Ozrite se naokoli in poskušajte najti lastnika avtomobila in skrbnika psa. Preverite, ali je vozilo morda odklenjeno. Po uradnem protokolu, ki na žalost v praksi vse prepogosto ne deluje (o konkretnih primerih smo pisali tudi na tem portalu), sta prva naslova Policija na številki 113 in Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo. Medtem, ko čakate na policijo in veterinarskega inšpektorja, povprašajte v okolici, ali je lastnik vozila kje v bližini. Če ste v bližini trgovskega centra, prosite zaposlene, da po ozvočenju preverijo, ali je lastnik živali slučajno v notranjosti trgovine.

 

Posnamite in fotografirajte dogajanje. To vam bo v nadaljevanju služilo za dokazovanje storitve kaznivega dejanja. Beležite čas in temperaturo zraka na lokaciji. Slednje boste potrebovali, v koliko boste morali pojasnjevati, zakaj je bil ukrep razbitja šipe nujno potreben.

 

Ko na kraj prispejo policisti, najprej skušajo čimprej izslediti skrbnika psa in le če pri tem niso uspešni, smejo zaradi preprečitve pogina živali v vozilo vstopiti tudi z uporabo sile, pravi protokol.

 

A kaj v primeru, ko bi čakanje na policiste in inšpektorja bilo lahko usodno za žival?

 

Kot očividec lahko sami nasilno odprete vozilo izključno v primeru ogroženega življenja, kjer štejejo sekunde. V kolikor skrajna sila v nadaljevanju ne bo ugotovljena, boste kot posameznik lahko odgovorni za storitev kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. Kot ljubitelji živali bi mnogi, ki ne toleriramo trpljenja živali, seveda brez oklevanja takoj razbili šipo. S tem pa nase prevzamemo odgovornost, da nas bo lastnik vozila (in nevestni skrbnik psa) kasneje terjal za kritje stroškov popravila avtomobila. 

 

foto: The Dogington Post

 

Ministrstvo za pravosodje in Ministrstvo za notranje zadeve sta izdali nekaj koristnih informacij, v katerih navajata, da lahko posameznik v skrajnem primeru, kadar je očitno, da je žival v neposredni življenjski nevarnosti (npr. neodzivnost, nezavest, težko dihanje) in bi strokovna pomoč prišla prepozno, razbijejo steklo na vratih vozila in žival rešijo pred smrtjo oziroma poginom. V skladu s kazenskopravnim institutom skrajne sile, ki ga je v konkretnem primeru potrebno razlagati v širšem pomenu, smejo to storiti, če je zlo, ki je grozilo (ogrožanje zdravja ali življenja), večje od povzročenega zla (materialne škode - razbitega stekla). Konkretno to pomeni, da je takšno dejanje upravičeno, če je tveganje za ogrožanje zdravja ali celo življenja živali v razgretem zaklenjenem vozilu preveliko, saj ima zdravje oziroma življenje živali prednost pred materialno škodo, so povedali na Ministrstvu za notranje zadeve.

 

Ob tem ponovno svetujemo, da posameznik v nujnem primeru dogodek dokumentira (fotografira ali posname), v kolikor bi prišlo kasneje do kakšnega zapleta pri dokazovanju nujnosti primera. Prav tako je priporočljivo, da se zabeleži čas in temperaturo zraka na lokaciji, kjer se nahaja pes v pregretem avtomobilu in seveda ostale elemente, ki bi kasneje služili ob morebitnem pojasnjevanju, zakaj je bil tak ukrep nujno potreben.

 

 

 

 

NE SPREGLEJ - za varno poletje:

 

Pri dopustovanju s psom bodite zelo pozorni na ...

Previdno! Vročina NI pasji zaveznik!

Smrtno nevarna srčna glista - kako se pripraviti pred odhodom na morje?

Bi zaradi nepotrebne neumnosti izgubili svojega najboljšega prijatelja?

Nevarnost hudih poškodb med sprehajanjem po razgretem asfaltu!

Ugriz strupene kače zahteva takojšnjo veterinarsko pomoč!

Dehidracija psa je lahko smrtno nevarna!

Ohladiti psa - brez klime!

Kako plavalne začetnike navaditi na vodo?

Kaj lahko storimo, če sami opazimo psa, ki je zaprt v pregretem avtomobilu?

Nevarnost zastrupitev s slano vodo

Je "naš" sladoled za pse primerna odločitev?

Sedem nasvetov za vroče dni

 

NE SPREGLEJ - Psom (ne) prijazno dopustovanje:

 

Obiskali smo Piran, Izolo in Ankaran - katera občina je psom prijazna?

Dopustovanje na Hrvaškem in posebna pravila!

Psom prijazne počitnice - kam, kako, zakaj?

Vaš pes na plaži? Zakaj pa ne, a pozor ...

Hrvatje širijo ponudbo namenjeno psom

Psom prijazni lokali po Sloveniji

NAJVEČ JE ZAPUŠČANJA

  • Glavni razlog, zakaj pes ali muca pristaneta v zavetišču je zapustitev s strani skrbnika.

Zadnji oglasi

Izgubljeni: Pogrešajo psičko Eono - najditelju ponujajo nagrado!
Pri zbiralniku vode v Dolnjih Slavečih (poleg Grada) je v nedeljo okrog 13. ure v gozdu izginila psička Eona (pasme trobarvni srbski gonič)...
Oddajo se: Dom išče osem malih razbojnikov in sedem starejših psov!
Če razmišljate o tem, da bi svoj dom pripeljali psa ali mačko, dobro razmislite tudi o tem, kaj prihod živali prinaša v...
Oddajo se: Varovanci Zavetišča Meli iščejo dom!
Če razmišljate o tem, da bi svoj dom pripeljali psa ali mačko, dobro razmislite tudi o tem, kaj prihod živali prinaša v...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno